Internationaal13 aug '22 10:25

VS willen handelsbetrekkingen met Taiwan aanhalen

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten gaan de handel met Taiwan opvoeren in een reactie op het 'provocerende' gedrag van China, zo meldde het Witte Huis. Daarbij dringen de VS aan op het recht van lucht- en zeedoorgang in de Straat van Taiwan.

A general view of the U.S. Capitol Building, in Washington, D.C., on Friday, August 12, 2022. (Graeme Sloan/Sipa USA)
A general view of the U.S. Capitol Building, in Washington, D.C., on Friday, August 12, 2022. (Graeme Sloan/Sipa USA) (Graeme Sloan/Sipa USA)

Ergens in de komende dagen wordt een nieuw handelsplan onthuld. Eerder was al bekend dat Amerikaanse troepen de komende weken de Straat van Taiwan doorkruisen.

De verklaring volgende op de woedende reactie van China afgelopen week op het bezoek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan. Beijing hield daarop zijn grootste militaire oefeningen ooit rond het eiland dat door China als afvallige provincie wordt beschouwd. Het bezoek van Pelosi is volgens het Witte Huis in lijn met het bestaande beleid van Washington.

Excuus

Taiwan heeft China ervan beschuldigd het bezoek van Pelosi te gebruiken als een excuus om militaire oefeningen te kunnen houden. Deze zouden volgens Taipei ter voorbereiding op een invasie zijn.

Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken bedankte Washington zaterdag in een verklaring voor de steun. Daarin werd ook gewezen op de inzet van de VS om de veiligheid in de Straat van Taiwan en de vrede in de regio te handhaven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen