Internationaal13 aug '22 11:47Aangepast op 14 aug '22 10:14

Liveblog | Eerste Oekraïense graanschip voor Afrika sinds invasie

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 171 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict.

Wil jij de nieuwere updates over de oorlog in Oekraïne? Je kunt verder lezen in het liveblog van zondag 14 augustus.

Rosneft waarschuwt voor stijgende brandstofprijzen in Duitsland

11:35 | Het Russische olieconcern Rosneft waarschuwt dat de productie bij een raffinaderij in Brandenburg drastisch kan dalen door de naderende importstop voor olie uit Rusland. Dat kan ertoe leiden dat de prijzen van benzine en diesel in heel Duitsland verder omhooggaan, aldus het bedrijf.

Als de raffinaderij niet langer via de Druzhba-pijpleiding wordt bevoorraad, maar via andere routes, zou die slechts op halve capaciteit kunnen werken. Rosneft zegt dat het alternatieve leveringsroutes uitprobeert, maar wees erop dat olie die per tanker vanuit de Verenigde Staten naar de Duitse havenstad Rostock wordt gebracht 30 procent duurder is dan olie uit pijpleidingen.

Als de fabriek minder kan produceren zal de Duitse schatkist dat ook merken, voegden de Russen eraan toe. Dan zou het bedrijf immers met verliezen te maken krijgen en zou er minder belasting betaald hoeven te worden in de grootste economie van de eurozone.

De Europese Unie maakte eerder afspraken over een invoerverbod van Russische olie. Dat was een van de vele maatregelen, die is genomen, in een poging de Russische oorlog tegen Oekraïne te stoppen. Voor het importverbod gelden wel een aantal uitzonderingen. Landen als Hongarije en Slowakije zouden namelijk niet zonder olie uit de Druzhba-pijpleiding kunnen.

Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

12-08-2022 - 20:14 | Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

In Pivdennyi wordt de Brave Commander geladen met een door het Wereldvoedselprogramma georganiseerde lading Oekraïens graan. Vervolgens vaart het schip naar Ethiopië via een graancorridor door de Zwarte Zee, conform het akkoord tussen Rusland en Oekraïne, dat eind juli totstandkwam na bemiddeling door de VN en Turkije.

Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

12-08-2022 - 19:44 | Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

In het tweede kwartaal ging het bruto binnenlands product (bbp) er met 4 procent omlaag ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het was het eerste volledige kwartaal sinds Rusland in februari buurland Oekraïne binnenviel. Sindsdien heeft de Russische economie het zwaar te verduren door de vele westerse sancties.

De strafmaatregelen en keuze van veel westerse bedrijven om het land de rug toe te keren hebben in Rusland al geleid tot veel minder import en export van goederen, terwijl de inflatie steeg naar het hoogste niveau in decennia. Russische huishoudens kopen ook minder en zijn in de onzekere tijden meer gaan sparen.

Toch is de krimp nog niet zo erg als eerder verwacht, meldde de Russische centrale bank. Wel is de prognose dat de malaise komende kwartalen nog zal verergeren. Het dieptepunt van de crisis zou dan ergens in de eerste helft van volgend jaar worden bereikt. Daarna zou de Russische economie voldoende aangepast moeten zijn aan de nieuwe situatie dat de groei kan worden hervat.

Maar bij de centrale bank houden ze ook rekening met een zogenaamd risicoscenario waarbij de mondiale economische omstandigheden verder verslechteren en de Russische export door extra sancties verder onder druk komt te staan. Als dat gebeurt, kan de malaise volgend jaar dieper zijn dan tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2009 en zou de groei pas in 2025 terugkeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen