Internationaal15 aug '22 19:52Aangepast op 16 aug '22 08:46

Liveblog | Poetin zoekt toenadering tot Noord-Korea

Auteur: BNR Webredactie

Dit is het liveblog van maandag 15 augustus over het conflict in Oekraïne.

Wil jij de allernieuwste updates over het conflict? Ga dan naar het liveblog van dinsdag 16 augustus.

Een inwoner duwt haar fiets door de beschadigde gebouwen in Toretsk in Oost-Oekraïne.
Een inwoner duwt haar fiets door de beschadigde gebouwen in Toretsk in Oost-Oekraïne. (ANP / Bulent KILIC / AFP)

Buitenlanders in Donetsk aangeklaagd voor vechten met Oekraïne

19:27 | In een rechtbank van pro-Russische separatisten in Donetsk zijn vijf buitenlanders aangeklaagd omdat ze huurlingen zouden zijn. Ze werden gevangen toen ze meevochten met het leger van Oekraïne, melden Russische media. Drie van hen kunnen de doodstraf krijgen.

De doodstraf kan worden opgelegd aan de Brit John Harding, Kroaat Vjekoslav Prebeg en Zweed Mathias Gustafsson. Zij werden gevangen in en rond de havenstad Marioepol. De twee andere mannen die terechtstaan, de Britten Dylan Healy en Andrew Hill, riskeren deze straf niet.

De mannen hebben volgens het Russische staatspersbureau TASS onschuldig gepleit. Het proces gaat begin oktober verder.

In het deels bezette Donetsk werden in juni twee Britten en een Marokkaan tot doodstraffen veroordeeld. De separatistische rechtbank oordeelde dat de drie mannen probeerden de macht over te nemen en dat zij huurlingen waren. De vonnissen zijn nog niet uitgevoerd. De mannen hebben beroep aangetekend.

Poetin-criticus Navalni in isoleercel

17:51 | Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. 'Gegroet vanuit eenzame opsluiting', liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

De 46-jarige Navalni zit een gevangenisstraf van negen jaar uit in een strafkolonie in de buurt van de stad Vladimir. Hij zou geld hebben verduisterd. Volgens hem was de veroordeling politiek gemotiveerd.

Het verblijf in de isoleercel zou drie dagen duren, maar de gevangenisautoriteiten hebben gewaarschuwd dat het zijn 'vaste verblijfplaats zou kunnen worden', tenzij 'ik mijn houding heroverweeg', aldus Navalni. Zijn cel is naar eigen zeggen te vergelijken met een hete 'betonnen kennel' zonder frisse lucht.

Poetin zoekt toenadering tot Noord-Korea

08:40 | De Russische president Vladimir Poetin wil de banden met buurland Noord-Korea aanhalen. Dat schreef hij volgens Noord-Koreaanse staatsmedia in een brief aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ter gelegenheid van de Noord-Koreaanse feestdag Bevrijdingsdag. Poetin zei dat het in het belang van beide landen is om verdere toenadering te zoeken.

Volgens speculaties van sommige analisten kunnen de Russen een beroep gaan doen op Noord-Korea om wapentuig te leveren voor de oorlog in Oekraïne. De dictatuur van leider Kim beschikt over een enorm wapenarsenaal, met veel artillerie. Functionarissen hebben ook geopperd dat Noord-Koreaanse arbeiders aan de slag kunnen gaan in bezet gebied in Oost-Oekraïne.

Rusland ligt door de oorlog in Oekraïne op ramkoers met het Westen en kreeg sancties opgelegd. Noord-Korea gaat ook gebukt onder zware internationale strafmaatregelen. Het geïsoleerde land zorgt al jaren voor internationale onrust door raketten te testen en te werken aan kernwapens.

Noord-Korea behoort ook tot de weinige landen die de onafhankelijkheid erkennen van pro-Russische rebellenstaatjes in het oosten van Oekraïne, tot woede van de Oekraïense regering. Die heeft de diplomatieke banden met Pyongyang verbroken. Poetin schreef in zijn brief dat Noord-Korea en Rusland zich nu gaan inzetten om hun 'constructieve' relatie verder te ontwikkelen.

Reuters: Wall Street hervat handel in Russische obligaties

08:36 | Verschillende grote banken op Wall Street zijn de afgelopen dagen weer begonnen met het aanbieden van transacties in Russische obligaties. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bankdocumenten. Beleggers krijgen daardoor nog een kans om deze schuldpapieren, die in het Westen algemeen als 'gevaarlijk' worden beschouwd, te verkopen.

De meeste Amerikaanse en Europese banken hebben zich in juni teruggetrokken uit de handel in Russische waardepapieren. Dat kwam doordat het Amerikaanse ministerie van financiën Amerikaanse investeerders heeft verboden om Russische effecten te kopen. Deze maatregel is een onderdeel van de economische sancties tegen Rusland vanwege het binnenvallen van Oekraïne.

In juli kwam het ministerie echter met richtlijnen die Amerikaanse houders van Russische waardepapieren in staat stelden om hun posities af te bouwen. Sindsdien zijn de grootste banken op Wall Street, waaronder JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Barclays en Jefferies, voorzichtig weer begonnen met de handel in Russische staats- en bedrijfsobligaties.

Een woordvoerder van Jefferies zei dat de bank 'werkt binnen de wereldwijde sanctierichtlijnen om tegemoet te komen aan de behoefte van onze klanten om door deze gecompliceerde situatie te navigeren'. Een bron dichtbij Deutsche Bank verklaarde dat deze bank alleen op verzoek en per geval obligaties voor klanten verhandelt om de posities in Rusland verder te verminderen.

Er stond ongeveer 40 miljard dollar aan Russische staatsobligaties uit voordat Rusland in februari Oekraïne binnenviel. Ongeveer de helft was in handen van buitenlandse fondsen. Veel investeerders konden hun Russische beleggingen niet meer verkopen omdat hun waarde kelderde, kopers verdwenen en sancties de handel vrijwel onmogelijk maakten.

Om de pijn voor deze beleggers te verzachten mogen de banken sinds 22 juli volgens de Amerikaanse regelgevers weer transacties in Russische schulden faciliteren en afwikkelen als dit Amerikaanse investeerders helpt om hun posities af te bouwen. De transacties blijven wel onderworpen aan veel regels en de banken eisen ook extra papierwerk van klanten om te voorkomen dat ze zelf Russische schuldpapieren in hun boeken krijgen. Ook zou de afwikkeling langer duren dan normaal. Reuters kon niet vaststellen wie de kopers zijn van de Russische obligaties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen