Internationaal15 aug '22 11:50

Amerikaanse wetshandhavers bedreigd om huiszoeking FBI bij Trump

Auteur: BNR Webredactie

De FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid waarschuwen voor een toename van bedreigingen van agenten, rechters en andere wetshandhavers. Sinds de huiszoeking in het huis van voormalig president Trump wemelt het online van de berichten van geweld en bedreigingen, zo blijkt uit een interne memo die CBS News in handen heeft. ‘Er zitten concrete bedreigingen tussen', zegt correspondent Jan Postma.

‘Alle bedreigingen hebben te maken met de inval in het huis van Trump in het Mar-a-Lago resort in Palm Beach in Florida. De rechter die dit huiszoekingsbevel heeft goedgekeurd wordt ook bedreigd en online zwartgemaakt, omdat hij ook ooit medewerkers van Jeffrey Epstein heeft bijgestaan. Dat zorgt voor complottheorieën. Het is behoorlijk heftig', aldus Postma.

Burgeroorlog

Er wordt onder meer gedreigd om een bom te leggen bij het hoofdkantoor van de FBI in het centrum van Washington DC. ‘Het gebouw is al een fort met weinig ramen. Nu staan er nog meer hekken omheen.' Verder doen de dreigingen denken aan de periode van 6 januari 2021, toen het Capitool werd bestormd door Trump-aanhangers. 'Ook toen werd gesproken over een burgeroorlog', zegt Jan Postman. 'Het zijn grote woorden worden, en die worden niet altijd daden. Maar het is wel een land met een hoop wapens en een deel van de bevolking is ervan overtuigd dat Trump kapot wordt gemaakt. Het is echt een spannende en een gevaarlijke ontwikkeling.'

Lees ook | Verzoek openbaring huiszoekingsbevel Trump ligt bij rechter

Na vrijdag werd het volgens Postma iets stiller. ‘Toen kwam dat huiszoekingsbevel naar buiten en bleek dat er allemaal geheime documenten waren gevonden in het huis. Het kwam voor veel Republikeinse congresleden goed uit dat het weekend was. Ze konden zich even stilhouden. Maar ik hoorde niemand afstand nemen van eerdere woorden en beschuldigingen richting de FBI en extremere congresleden die het over nazipraktijken en derde wereld achtige toestanden hadden. Ze blijven dat roepen en het blijft ook echt de hoofdboodschap op Fox News, dat hier nu eenmaal de populairste nieuwszender is.’

Lees ook | Trump weigert vragen over fraude te beantwoorden

Trump-supporters verzamelden op de hoek van Lamington Road en Route 206 bij de Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey.
Trump-supporters verzamelden op de hoek van Lamington Road en Route 206 bij de Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey. (ANP / SIPA USA / Karla Coté)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen