Internationaal16 aug '22 06:36Aangepast op 16 aug '22 08:58

Trump drukt stempel op voorverkiezingen Republikeinen

Auteur: BNR Webredactie

De aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten is langzaam maar zeker begonnen. In november zullen de inwoners van de Verenigde Staten stemmen voor nieuwe leden van het Huis van Afgevaardigden. Daarnaast wordt een derde van de Senaat verkozen. In aanloop naar de verkiezingen in november is voor de Republikeinse partij één persoon zeer belangrijk: Donald Trump.

Want wie de steun van Trump krijgt, die blijkt mateloos populair te worden onder de Republikeinse stemmers. Zo zal de conservatieve partij dankzij Trump afscheid nemen van Huis-afgevaardigde Liz Cheney, een fel tegenstander van de oud-president die zich tijdens Trumps presidentschap actief verzette tegen hem.

Bij de voorverkiezingen voor die van november blijkt binnen de Republikeinse partij een grote influencer te zijn: Donald Trump.
Bij de voorverkiezingen voor die van november blijkt binnen de Republikeinse partij een grote influencer te zijn: Donald Trump. (ANP / Associated Press)

Lees ook | Trump onderzocht voor schending Spionagewet

En daar wordt ze waarschijnlijk dinsdag voor afgestraft in de voorverkiezingen in haar thuisstaat Wyoming. 'Ze was de vicevoorzitter van de 6-januari-commissie, die de Capitoolbestorming onderzocht. Ook stemde ze voor de tweede afzettingsprocedure tegen Trump. En ze spreekt zich constant uit tegen Trump, dat wordt haar niet in dank afgenomen', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. Hij benadrukt hoe populair Cheney, dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney, was. 'In 2020, bij de laatste verkiezingen, kreeg zij 70 procent van de stemmen. Dat is gigantisch en was ook haar grootste overwinning. (...). Haar standpunten passen precies bij de inwoners van de staat. Het is een staat met weinig inwoners, met ruige natuur en cowboys die heel conservatief zijn. Dat is precies wat Cheney ook is. Ze stemde altijd mee met het beleid van Trump, dat was bijna 1-op-1 gelijk.'

Tekst gaat verder onder de foto.

Huis-afgevaardigde Liz Cheney, een fel tegenstander van de oud-president die zich tijdens Trumps presidentschap actief verzette tegen hem.
Huis-afgevaardigde Liz Cheney, een fel tegenstander van de oud-president die zich tijdens Trumps presidentschap actief verzette tegen hem. (ANP / AFP)

Toch veranderde het standpunt van Cheney ten opzichte van Trump, waardoor ook het standpunt van de inwoners van Wyoming veranderde. Trump voerde dan ook actief een campagne tegen Cheney voor haar 'verraad'. Opvallend is dat Cheney steun uit onverwachte hoek krijgt. 'Sommige Democraten in de staat zijn overgestapt op de Republikeinse partij, om zo op Cheney te kunnen stemmen in de voorverkiezingen. Maar dat helpt waarschijnlijk niet, omdat vrijwel iedereen in die staat al Republikeins is.'

Mogelijke presidentskandidaat

Dat Cheney hoogstwaarschijnlijk haar zetel in het Huis gaat verliezen heeft ze al ingecalculeerd, ziet Postma. 'Ze gaf het in haar campagne al een beetje op. Maar haar campagnefilmpjes veranderden. Ze had het niet meer over de inwoners van Wyoming, maar over de inwoners van Amerika, had het alleen maar over Trump en ging bijna niet op campagne in Wyoming. Ze kijkt verder. Ze probeert een groter publiek aan te spreken en niet alleen de zeer conservatieve Republikeinen in haar thuisstaat. Ze probeert het breder te maken. Volgens mij wil ze gewoon presidentskandidaat worden', ziet Postma.

Trump drukt ook verder zijn stempel op de Republikeinse voorverkiezingen. Zo krijgt oud-bekende Sarah Palin volop de steun van Trump, waardoor de kans groot is dat ze alvast naar Washington D.C. mag om tijdelijk een overleden afgevaardigde van Alaska te vervangen in het Huis.

Palin was eerder gouverneur van Alaska, maar ook de 'running mate' van John McCain in 2008. Bij die verkiezingen verloren McCain en Palin van Barack Obama en zijn toenmalige running mate Joe Biden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Palin was eerder gouverneur van Alaska, maar ook de 'running mate' van John McCain in 2008. Bij die verkiezingen verloren McCain en Palin van Barack Obama en zijn toenmalige running mate Joe Biden.
Palin was eerder gouverneur van Alaska, maar ook de 'running mate' van John McCain in 2008. Bij die verkiezingen verloren McCain en Palin van Barack Obama en zijn toenmalige running mate Joe Biden. (ANP / Associated Press)

Dat Palin mogelijk terugkeert op het hoogste politieke toneel in de VS was onverwachts, volgens Postma. 'Ze schreef zich op het allerlaatste moment in, dat had niemand van haar verwacht. Sinds 2008 hadden we eigenlijk niks meer van haar gehoord.' Palin wordt gezien als een wegbereider voor de politiek die Trump voerde. 'Ze was een buitenstaander die dacht Washington wel even te veranderen, iemand met boerenverstand die alle elitaire typetjes wel aan zou kunnen. Dat sloeg toen al enorm aan, waar Trump op heeft kunnen bouwen. Nu zie je dat bij heel veel kandidaten aan de rechterkant terug', volgens Postma. 'Palin denkt misschien wel dat ze toen te vroeg was. Nu wil ze het opnieuw proberen.' De uitslag van de verkiezingen waar Palin aan meedoet laat overigens nog een tijd wachten. Verwacht wordt dat die pas over twee weken komt, vanwege het ingewikkelde systeem dat Alaska kent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen