Internationaal16 aug '22 07:11Aangepast op 16 aug '22 09:01

Nieuw corruptieschandaal Hongarije bemoeilijkt EU-positie verder

Auteur: BNR Webredactie

De onderhandelingspositie van Hongarije ten opzichte van de EU lijkt steeds ingewikkelder te worden. Uit een uitgelekte brief blijkt dat onder andere de vrouw van een Hongaarse opperrechter een hoge gerechtelijke positie kreeg, zonder enige juridische ervaring en zonder democratische steun.

Het gaat om Helga Mariann Kovács, die getrouwd is met András Zs. Varga, voorzitter van het hooggerechtshof. Het is niet het enige schandaal dat naar buiten is gekomen door de uitgelekte documenten. 'Voor de peettante van de dochter van leider Viktor Orbán is een nieuwe functie gemaakt. Zij is president geworden van het nationale kantoor voor de rechtspraak. En dat blijkt wel vaker te gebeuren met vriendjes en familieleden van Orbán. Die kunnen vaker rekenen op leuke functies, ondanks een gebrek aan kennis en ervaring', zegt Bos.

Het land van Orbán heeft recht op ruim 7,2 miljard euro uit het coronaherstelfonds van de EU. Waar vrijwel alle herstelplannen van de EU-lidstaten al zijn goedgekeurd, zit Hongarije al een jaar in de wacht in Brussel.
Het land van Orbán heeft recht op ruim 7,2 miljard euro uit het coronaherstelfonds van de EU. Waar vrijwel alle herstelplannen van de EU-lidstaten al zijn goedgekeurd, zit Hongarije al een jaar in de wacht in Brussel. (ANP / SIPA USA)

Het schandaal komt naar buiten nu Hongarije en de Europese Unie nog steeds in onderhandeling zijn over de miljarden coronasteun die het land zou mogen ontvangen. Het land van Orbán heeft recht op ruim 7,2 miljard euro uit het coronaherstelfonds van de EU. Waar vrijwel alle herstelplannen van de EU-lidstaten al zijn goedgekeurd, zit Hongarije al een jaar in de wachtkamer in Brussel.

Lees ook | Hongarije hakt hout om de energierekening betaalbaar te houden

Zorgen om rechtsstaat

De Europese Commissie maakt zich zorgen over de rechtsstaat in het land. Dit schandaal blijkt daarin een nieuw bewijsstuk voor de commissie. 'Dit slaat als een bom in voor de regering in Hongarije. Zij stellen dat de onderhandelingen over de coronagelden wel goed gaan en dat ze er wel uit komen. Nou, daar ziet het er niet naar uit hoor. Dat is ook wat de oppositie zegt. Die hoopt dat Brussel onderzoek gaat doen', aldus Bos.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen