Internationaal16 aug '22 10:19Aangepast op 14 sep '22 11:40

Grote explosies wapendepot Krim, Oekraïense betrokkenheid onduidelijk

Auteur: BNR Webredactie

Op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim hebben opnieuw explosies plaatsgevonden. Volgens Russische staatsmedia zou er een wapendepot zijn geëxplodeerd, andere Russische media spreken ook over een brand. Het is nog niet duidelijk of de explosies het gevolg zijn van een Oekraïense aanval.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er geen mensen zwaargewond geraakt, er zouden wel tweeduizend inwoners zijn geëvacueerd. Op beelden zijn grote explosies en branden te zien, het is nog niet duidelijk of het om raketvuur gaat. 'Het blijft een pikant onderdeel, maar het zou kunnen dat Oekraïne van behoorlijke afstand beschietingen pleegt. Dat is vorige week ook gebeurd en lijkt dus door te gaan', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Volgens Russische staatsmedia zou er een wapendepot geëxplodeerd zijn. Andere Russische media spreken ook over een brand in het noorden van het schiereiland.
Volgens Russische staatsmedia zou er een wapendepot geëxplodeerd zijn. Andere Russische media spreken ook over een brand in het noorden van het schiereiland. (Ooggetuigenbeeld)

Vorige week waren er al meerdere explosies op een militair vliegveld op de Krim, vermoedelijk door een Oekraïense raketaanval. Daarbij viel een dode en raakten zeker acht gevechtsvliegtuigen beschadigd. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou toen munitie per ongeluk ontploft zijn. Het Oekraïense leger heeft niet bevestigd dat het verantwoordelijk was voor de aanval.

'Groot deel operatie vindt plaats vanuit Krim'

Voor Rusland zou een nieuwe raketaanval op de Krim, met daarbij de vernietiging van legermateriaal, een zware klap zijn. 'Voor de Russen is het heel lastig. Een groot deel van hun operatie vindt plaats vanuit de Krim.'

Lees ook | 'Russen ontvluchten stiekem de Krim’

Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft Rusland zijn oorlogsschepen in de Zwarte Zee grotendeels teruggetrokken tot de kustlijn van de Krim, omdat ze moeite zouden hebben om de controle over de zee te behouden. De schepen staan defensief opgesteld, maar zouden nog wel worden gebruikt om de Russische grondtroepen in Zuid-Oekraïne met raketten te ondersteunen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen