Internationaal16 aug '22 20:09

'Aanval op Krim strategisch'

Auteur: BNR Webredactie

Een wapendepot op de Krim is ontploft, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Andere Russische media spreken ook over een brand in het noorden van het schiereiland, dat door de Russen van Oekraïne is afgepakt. Er zouden al 2000 inwoners geëvacueerd zijn. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er geen mensen zwaargewond geraakt. ‘Zelfs op de Krim moeten de Russen nu opletten en is hun veiligheid niet gegarandeerd', zegt defensieanalist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Patrick Bolder.

Op een militair vliegveld op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim hebben vorige dinsdag meerdere explosies plaatsgevonden.
Op een militair vliegveld op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim hebben vorige dinsdag meerdere explosies plaatsgevonden. (ANP / EPA)

Het Oekraïense leger heeft niet bevestigd dat het verantwoordelijk is voor de ontploffing en brand. Dat heeft volgens Bolder een reden: ze willen de Russen in het duister laten tasten. ‘Als je aangeeft dat je het hebt gedaan, geef je ook aan hoe je het hebt gedaan, want je moet dan ook bewijs leveren. Het is veel beter om de Russen op hun tenen te laten dansen. Dat ze hun verdediging niet kunnen inrichten en continu 360 graden om zich heen moeten kijken omdat ze weten dat ze niet veilig zijn. Ze hebben geen rust om even achterover te gaan zitten. Dat is natuurlijk wel een hele goede en effectieve strategie.’

In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict

De Russen laten zien dat ze nergens veilig zijn is volgens Bolder dus een strategie van het Oekraïense leger. ‘Ze dachten rust te vinden op de Krim. Maar dat blijkt nu niet zo te zijn. Zelfs op de Krim moeten de Russen opletten en is hun veiligheid niet gegarandeerd.' Het zwakke punt van de Russen is daarnaast volgens Bolder hun logistiek. ‘De aanvoer van munitie, voedsel en brandstof. Ze hebben minder munitie beschikbaar.’

Eerdere explosies

Vorige week waren er al meerdere explosies op een militair vliegveld op de Krim, vermoedelijk door een Oekraïense raketaanval. Daarbij viel een dode en raakte zeker acht gevechtsvliegtuigen beschadigd. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou toen munitie per ongeluk ontploft zijn. Het Oekraïense leger heeft niet bevestigd dat het verantwoordelijk was voor de aanval.

Lees ook | IAEA: kerncentrale Zaporizja momenteel geen veiligheidsrisico


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen