Internationaal17 aug '22 20:25Aangepast op 18 aug '22 06:28

Liveblog | Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 175 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit is het liveblog van woensdag 17 augustus over het conflict in Oekraïne. Wil jij de allernieuwste updates over het conflict? Ga dan naar het liveblog van donderdag 18 augustus.

Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

18:40 | De Russische economie lijkt de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne beter te verteren dan eerder voorzien. Zo zal de krimp minder zijn dan eerder was voorspeld, meldt persbureau Reuters dat nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken inzag. Ook de inflatie valt naar verwachting lager uit dan bij een eerdere voorspelling.

(ANP / SIPA USA)

Volgens nieuwe gegevens daalden de consumentenprijzen in Rusland in de periode tot en met 15 augustus voor de zesde week op rij. Vooral als gevolg van de mindere vraag. Daarnaast zorgt ook de waardestijging van de roebel ervoor dat de prijzen op peil bleven.

De inflatie in Rusland blijft evenwel hoog. Door de inval in Oekraïne eind februari en de daarop ingestelde sancties is bijna alles, van groenten en suiker tot kleding en smartphones flink duurder geworden. Tot dusver zijn de consumentenprijzen dit jaar met 10,7 procent gestegen, vergeleken met een stijging van 4,7 procent in dezelfde periode van 2021, zo bleek uit gegevens van het Russische statistiekbureau Rosstat.

De laatste tijd is dus wel een voorzichtige daling ingezet. Zelfs nadat de centrale bank van Rusland vorige maand het belangrijkste rentetarief verlaagde tot 8 procent. Daarbij gaven beleidsmakers aan dat zij bereid waren verdere monetaire versoepeling te overwegen om het dieptepunt van de economische recessie te beperken.

Uit een afzonderlijke reeks gegevens van Rosstat bleek vandaag dat de producentenprijsindex, de graadmeter voor de prijzen die leveranciers aan hun klanten rekenen, op jaarbasis sterk is gedaald van 11,3 procent in juni tot 6,1 procent in juli. In april was dit nog meer dan 30 procent.

Rusland arresteert zes islamisten op de Krim

16:20 | De Russische autoriteiten op de Krim hebben vandaag bekendgemaakt dat ze een islamitische terroristische cel hebben ontmanteld. Er is geen direct verband met de explosies en de brand van gisteren, maar van de zes verdachten zou een deel zijn opgepakt in de stad Dzjankoj, waar het brandende munitiedepot stond.

Ze zouden aangesloten zijn bij Hizb ut-Tahrir, een organisatie die in Rusland als terroristisch is aangemerkt. De autoriteiten hebben niets losgelaten over de directe reden van de arrestatie. Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 zijn meerdere islamitische Krim-Tataren veroordeeld voor lidmaatschap van dezelfde organisatie. Hun acties zouden gecoördineerd worden vanaf het Oekraïense vasteland.

Rusland zei eerder over de ontploffingen van gisteren dat die het gevolg waren van 'sabotage'. Daarbij raakte niet alleen een munitiedepot beschadigd, maar ook hoogspanningslijnen, spoorlijnen, elektriciteitscentrales en gebouwen met woningen.

Oekraïne heeft de verantwoordelijkheid daarvoor ontkend noch bevestigd, net als een week eerder. Toen vonden er ook al explosies plaats op een militaire vliegbasis op de Krim, vermoedelijk door een Oekraïense raketaanval. Rusland sprak toen over munitie die per ongeluk afging. Oekraïense bestuurders hebben wel gesuggereerd dat het nu strategie is om Russische militaire aanvoerlijnen te vernietigen. Door de aanval van dinsdag lag een groot deel van het treinverkeer op de Krim stil. Het schiereiland is een belangrijke route voor de bevoorrading van de zuidelijke Russische troepen.

Media Rusland: nieuwe commandant voor Russische vloot Zwarte Zee

15:32 | De commandant van de Russische vloot in de Zwarte Zee is vervangen, melden Russische staatsmedia. Als het nieuws wordt bevestigd, gaat het om het hoogste militaire ontslag sinds de Russische invasie in Oekraïne, bijna zes maanden geleden.

Igor Osipov heeft plaats moeten maken voor Viktor Sokolov als baas van de vloot die is gestationeerd in de van Oekraïne afgepakte Krim. De wisseling komt na een reeks explosies op het schiereiland, waarbij militaire bases werden beschadigd. In het begin van de oorlog zonk al het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, de Moskva.

Sokolov zou inmiddels al zijn voorgesteld aan de militaire raad van de vloot in de haven van Sebastopol. Een bron van het Russische persbureau RIA benadrukt dat het 'normaal' is dat de benoeming niet publiekelijk wordt aangekondigd op een moment dat Rusland bezig is met wat het zijn speciale militaire operatie in Oekraïne noemt.

China en Rusland starten gezamenlijke militaire oefeningen

14:15 | Chinese troepen zullen zich voegen bij militaire oefeningen in Rusland. De oefeningen zijn een gezamenlijk project met daarnaast India, Belarus, Mongolië en Tadzjikistan. Volgens het Chinese ministerie van Defensie staat de deelname van het land los van de 'internationale en regionale omstandigheden'.

De oefeningen met de andere landen werden vorige maand al aangekondigd door Rusland. Onder de naam 'Vostok', wat staat voor Oost, zullen de oefeningen plaatsvinden van 30 augustus tot en met 5 september. De oefeningen vinden plaats terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt. Destijds werd door Moskou al gemeld dat buitenlandse troepen ook zouden participeren in de oefeningen, zonder specifieke landen te noemen.

De laatste keer dat China meedeed aan zulke oefeningen was in 2018, wat overigens ook de eerste keer was dat het land samen met Rusland zijn militairen trainden. Volgens het Chinese ministerie van Defensie zijn de oefeningen onderdeel van 'een jaarlijkse bilaterale samenwerkingsovereenkomst' met Rusland. Het land is van plan om die relatie met Rusland en de andere landen die meedoen te verbeteren. 'Het doel is om de praktische en vriendschappelijke samenwerking met de participerende landen te verdiepen.' Daarnaast moet het niveau van de strategische samenwerking tussen de deelnemende partijen verhoogd worden en het vermogen om te reageren op verschillende veiligheidsdreigingen worden versterkt.'

'Blijf weg van militaire faciliteiten in bezet gebied'

11:05 | Oekraïners in door Rusland bezet gebied zouden zo veel mogelijk uit de buurt moeten blijven van militaire faciliteiten. De Oekraïense president Volodimir Zelenski riep zijn landgenoten daartoe op en noemde daarbij ook de mensen op de Krim. Op dit door Rusland geannexeerde schiereiland waren dinsdag explosies en een brand, onder meer bij een Russisch munitiedepot.

Zelenski hoopt het aantal burgerdoden te kunnen beperken als mensen de plekken mijden die van militair belang zijn. 'Hoe minder kansen de bezetters krijgen om kwaad te doen en Oekraïners te doden, des te sneller kunnen we deze oorlog beëindigen en ons land bevrijden.'

Volgens Rusland waren de ontploffingen dinsdag het gevolg van Oekraïense sabotage. Vorige week waren er ook al meerdere explosies op een militair vliegveld op de Krim, vermoedelijk door een Oekraïense raketaanval. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou toen munitie per ongeluk zijn ontploft.

Kerncentrales Duitsland langer open

08:00 | Duitsland houdt de laatste drie kerncentrales toch langer open, is de verwachting. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme Duitse regeringsfunctionarissen.

Het zou een ommekeer betekenen in de Duitse energiepolitiek, want eind 2021 werden al 3 kerncentrales gesloten. Eind december zouden ook de laatste centrales dicht gaan.

Nu kijkt Duitsland opnieuw naar het openhouden van de kerncentrales door de grote energietekorten, mede het gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Tegenoffensief

06:30 | Oekraïne is volop bezig met een tegenoffensief en zal daarbij Russische aanvoerlijnen en munitiedepots in bezette gebieden aanvallen. Zo wil Oekraïne chaos te creëren binnen de Russische strijdkrachten. Dat zegt Mykhailo Podolyak, een prominent adviseur van de Oekraïense president Zelenski, in The Guardian.

Hij voorspelt de komende maanden soortgelijke aanvallen als gisteren op een spoorwegknooppunt, een vliegbasis op de Krim en als de explosie van vorige week op een luchtmachtbasis op de Krim.

Over die aanvallen van gisteren op 200 km van de frontlinie is nog steeds veel onduidelijk. Rusland zegt dat het door lokale branden en explosies komt en spreekt van sabotage. Vanuit officiële Oekraïense kanalen komt geen bericht. Anonieme regeringsbronnen melden aan The Guardian dat mogelijk partizanen achter de aanval zitten.

Ook in Cherson zouden de Russen het lastig hebben om munitie en brandstof dat gebied in te krijgen.

Guterres naar Kiev

05:00 | VN-chef António Guterres is morgen in Oekraïne voor een bijeenkomst met de presidenten Volodimir Zelenski van Oekraïne en Recep Erdogan van Turkije.

De ontmoeting in Lviv vloeit voort uit de vooralsnog geslaagde pogingen van Turkije en de VN om de voedselexport van Oekraïne door te laten gaan ondanks de oorlog.

Sinds Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN een 'graandeal' sloten over de export van Oekraïense landbouwproducten is volgens de VN 560.000 ton graan uitgevoerd uit door de Oekraïense regering gecontroleerde havens. Guterres bezoekt vrijdag de havenstad Odessa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen