Internationaal18 aug '22 18:36Aangepast op 19 aug '22 06:01

Liveblog | Zelenski wil hulp van VN; Rusland dreigt kerncentrale uit te zetten

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 176 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit is het liveblog van donderdag 18 augustus over het conflict in Oekraïne. Wil jij de allernieuwste updates over het conflict? Ga dan naar het liveblog van vrijdag 19 augustus.

Vrees voor veiligheid kerncentrale

19:40 | De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van aanvallen en het plannen van provocerende acties. 'We willen niet nog een Tsjernobyl meemaken', zei Erdogan na afloop tijdens een gezamenlijke persconferentie, verwijzend naar de kernramp die in 1986 plaatsvond in Oekraïne.

Guterres herhaalde zijn oproep om het gebied rondom de bezette centrale te demilitariseren, waar Rusland op tegen is. De secretaris-generaal vindt dat het complex niet mag worden gebruikt als 'onderdeel van een militaire operatie'. De kerncentrale, de grootste van Europa, is aan het begin van de oorlog veroverd door Russische troepen.

Zelenski heeft de VN opgeroepen te zorgen voor veiligheid rond de centrale, iets waar volgens Guterres een akkoord over moet worden gesloten. Hij zei in Lviv ook dat er met Guterres overeenstemming is bereikt over een mogelijke missie van de VN-atoomwaakhond IAEA naar de kerncentrale.

Zelenski ziet bezoek Erdogan als krachtige steunbetuiging

18:10 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschrijft het bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan zijn land als een 'krachtige steunbetuiging van zo'n machtig land'. Het is de eerste keer dat Erdogan in Oekraïne is sinds de Russische invasie.

Erdogan is naar Lviv afgereisd voor een ontmoeting met Zelenski en VN-chef António Guterres, om te praten over onder meer de graandeal, de kerncentrale van Zaporizja en een oplossing voor de oorlog. Turkije heeft goede banden met zowel Oekraïne als Rusland en heeft aan het begin van de oorlog de rol van bemiddelaar op zich genomen.

Opec blijft Rusland omarmen

17:45 | Het verbond van olieproducerende landen OPEC is niet van plan de samenwerking met Rusland op te zeggen, ondanks de inval in Oekraïne. De onlangs aangetreden secretaris-generaal Haitham Al Ghais noemt het 'moeilijk voor te stellen' dat de deal van OPEC-landen met Rusland en andere niet-leden na dit jaar eindigt.

'We zouden het geweldig vinden om de deal met Rusland en andere niet-OPEC-producenten te verlengen', zegt de Koeweiti in een interview met persbureau Reuters. 'Dit is een langetermijnrelatie die veel bredere vormen van communicatie en samenwerking behelst tussen 23 landen. Het gaat niet alleen om productieafspraken.'

Zelenski wil hulp van VN

16:00 | De Oekraïense president Zelenski heeft de Verenigde Naties opgeroepen te zorgen voor de veiligheid van de door de Russen veroverde Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa. Hij wil ook dat de VN de 'complete bevrijding' van het complex van Russische troepen garanderen.

Zelenski maakte dat bekend na een gesprek met VN-baas Guterres in Oekraïne. Zelenski noemde de Russische inname van de centrale 'terreur' die 'catastrofale gevolgen voor de hele wereld kan hebben'.

Guterres had eerder al zijn vrees uitgesproken voor een nucleaire catastrofe. Hij wil een gedemilitariseerde zone rond de kernreactor, maar voor Rusland is dat idee 'onacceptabel' omdat het complex daardoor juist kwetsbaarder zou worden.

Duitsland verlaagt energie-btw

13:50 | De Duitse regering gaat de btw op aardgas tijdelijk verlagen om consumenten financieel te ontlasten. Het tarief gaat van 19 naar 7 procent, maakte de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bekend.

Hij gaat ervan uit dat energiebedrijven de belastingverlaging volledig doorberekenen aan de consument. Met deze maatregel zouden consumenten veel meer worden ontlast dan dat ze zouden worden belast door een voorgenomen gasprijsheffing. Deze wordt later dit jaar ingevoerd.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de inkoopkosten voor de gasimporteurs flink gestegen. De extra toeslag kunnen gasimporteurs vanaf oktober doorberekenen aan klanten. Deze geldt zowel voor particulieren als bedrijven. In eerste instantie gaat het om een bedrag van rond de 2,4 cent per kilowattuur.

Rusland dreigt kerncentrale uit te zetten

12:15 | Rusland dreigt met het uitzetten van de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, waar de laatste weken veel om wordt gevochten met het Oekraïense leger. De reactor is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten.

Rusland zei donderdag dat Oekraïne een 'provocatie' voorbereidt bij de kerncentrale. Het Oekraïense leger zou een 'klein ongeluk' willen veroorzaken om daar vervolgens Rusland de schuld van te kunnen geven. Om een kernramp te voorkomen, zou Rusland de centrale af moeten sluiten. De kerncentrale is van groot belang voor de energievoorziening van de regio.

De Oekraïense actie moet volgens Rusland vrijdag plaatsvinden, tijdens het bezoek van VN-chef Antonio Guterres aan het land.

Schip met graan onderweg

08:00 | Opnieuw is een schip met graan vertrokken vanuit Oekraïne. Dat meldt de Turkse minister van Defensie. In totaal zijn nu 25 schepen met graan vertrokken vanuit het belegerde land, sinds de door de VN onderhandelde graandeal met de Russen.

Bombardementen in Kharkiv

07:30 | Bij Russische bombardementen in een woonwijk van Kharkiv, de op een na grootste stad van Oekraïne, zijn zeven mensen gedood. Ook zijn 16 mensen gewond geraakt.

De Russische Zwarte Zee-vloot, gevestigd in de geannexeerde Krim, heeft een nieuwe commandant aangesteld. Dat meldt het Russische persbureau RIA . Russische bases op het de Krim zijn de afgelopen dagen veel explosies geweest.

Europese zorgen om invloed China en Rusland in Latijns Amerika

07:20 | Brussel bereidt een commercieel en diplomatiek offensief voor om de opmars van China en Rusland in Latijns-Amerika te stoppen. Dat blijkt uit een intern document van de Europese Commissie waar de Spaanse krant El País over schrijft. De Commissie is bank dat waarschuwt dat de EU in een cruciale landen terrein verliest, wat gevolgen heeft voor de wereldorde én de aanvoer van grondstoffen.

De Europese Unie heeft haar betrekkingen met Latijns-Amerika bijna tien jaar lang verwaarloosd schrijft de krant, sinds 2015 is er geen topontmoeting tussen de twee regio's meer gehouden. Een van de speerpunten van Spanje, in de tweede helft van 2023 voorzitter van de EU, is het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen beide gebieden.

VN-chef in Oekraïne

06:30 | VN-chef António Guterres is donderdag in Oekraïne voor een bijeenkomst met de Oekraïense president Zelenski en diens Turkse ambtgenoot Erdogan. De ontmoeting in Lviv vloeit voort uit de vooralsnog geslaagde pogingen van Turkije en de VN om de voedselexport van Oekraïne over zee veilig te stellen. Oekraïense voedselproducten, vooral graan, kunnen ondanks de oorlog dankzij de eind juli gesloten internationale overeenkomst van Oekraïense havens over de Zwarte Zee veilig naar Turkse wateren varen.

Maar Guterres spreekt met Zelenski naar verwachting ook over mogelijkheden de strijd aan het front te beëindigen en speciaal bij de kerncentrale van Enerhodar in de regio Zaporizja. Die kerncentrale viel aan het begin van de oorlog in Russische handen. Guterres hoopt behulpzaam te kunnen zijn bij het regelen van een nieuw bezoek van de VN-atoomwaakhond IAEA aan de kerncentrale.

China oefent in Rusland

05:00 | Chinese troepen doen eind deze maand mee aan een militaire oefening in Rusland. Het Chinese ministerie van Defensie schrijft woensdag in een verklaring dat het zo de banden met Moskou wil aanhalen. Aan de meerdaagse zogenoemde Vostok-oefening doen ook onder meer de landen Belarus, India en Mongolië mee.

Lees ook | China doet mee aan Russische militaire oefeningen

Moskou heeft laten weten dat de legeroefening, die voor het laatst in 2018 in het Verre Oosten aan de grens met China werd gehouden, van 30 augustus tot 5 september plaatsvindt. In een verklaring schrijft het Chinese leger mee te doen 'om de militaire samenwerking tussen de deelnemende landen te verbeteren'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen