Volgens The Guardian zijn de lonen, in verhouding, in juni het hardst gedaald in de afgelopen twintig jaar van het land. De oppositie in het VK verwijt de regering dat er niet gehandeld wordt, zo vertelt correspondent Lia van Bekhoven.
'Die zeggen dat de regering niet achter het stuur zit. Boris Johnson schittert door afwezigheid, ondanks dat hij in september niet langer premier zal zijn. Zijn minister van Transport zegt dat Johnson nu de impact van stakingen in het openbaar vervoer wil beperken, en een minimum aantal treinbewegingen wil garanderen.' Probleem daarbij is dat er dan nieuwe wetgeving moet komen, waar weer maanden voor nodig zijn, volgens Van Bekhoven. Dat komt dan op het bordje van één van de opvolgers van Johnson.

Olie op het vuur
Die mogelijke opvolgers hebben ondertussen meer olie op het vuur gegooid. Rishi Sunak en Liz Truss willen namelijk beide het stakingsrecht van essentiële diensten aan banden leggen. 'Dat wordt door de bonden gezien als olie op het vuur. Die dreigen dan weer met meer stakingen. Ondertussen heeft niemand het in de regering over een lange termijnaanpak van deze crisis, terwijl tientallen organisaties deze crisis urgent noemen en een plan van aanpak willen. Maar die is er nog steeds niet', vertelt de correspondent.
Lees ook | Truss versus Sunak: wie wordt de nieuwe premier van het VK?
Gevolg is dat er zeker vijftig manifestaties gaan plaatsvinden. Ook wordt er gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden. 'Miljoenen mensen in de publieke sector zijn van plan om vanaf vandaag te gaan staken. Het gaat hierbij om onder andere verpleegkundigen, brandweerlieden en docenten. Zij eisen niet alleen betere arbeidsvoorwaarden, maar ook meer loon. Het inflatiecijfer ligt nu op 10,1 procent, het hoogste getal van de G7-landen. Dat betekent dat je met een loonsverhoging van 3- tot 5 procent er niet meer komt.'
'Conservatieve partij denkt alleen aan leiderschapsverkiezing'
De crisis wordt alsmaar groter in het VK. Loonsverhogingen lijken dus de oplossing, maar 'de opvolgers van Johnson zien de urgentie van de situatie niet', merkt Van Bekhoven. Volgens haar zit de Conservatieve partij met haar hoofd heel ergens anders. 'Die is gefixeerd op de leiderschapsverkiezing, terwijl de dreiging van de situatie groot is. Ik denk dat Sunak en Truss samen met Johnson moeten reageren met meer hulp. Maar die hulp wordt of mondjesmaat, of helemaal niet geboden.'