Internationaal18 aug '22 17:35Aangepast op 18 aug '22 19:15

Erdogan doet weer bemiddelingspoging in Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw werpt de Turkse president Recep Tayip Erdogan zich op als bemiddelaar in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Recent bezocht hij het Russische Sotsji voor een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Nu vervolgt hij zijn bemiddelingen in Oekraïne. Samen met VN-chef Antonio Guterres brengt hij een bezoek aan de Oekraïense president Zelenski in Lviv.

Het gesprek zal onder andere gaan over de graandeal die Erdogan wist te sluiten met de twee landen in oorlog. 'Voor de rest heeft Erdogan een stoet aan ministers mee, die allemaal op hun eigen terreinen zaken willen doen met hun Oekraïense collega's. Dat gaat dan over energie, landbouw en de economie', zegt Turkije-correspondent Joost Lagendijk. Met dit grote bezoek wil Erdogan daarom ook laten zien dat zijn land 'de banden wil aanhouden' met Oekraïne.

'Erdogan wil in Istanbul vrede sluiten tussen Oekraïne en Rusland'

Erdogan wil voor Turkije iets uit de ontmoeting halen, maar daarnaast hoopt hij zichzelf ook in de spotlights te kunnen zetten als bemiddelaar. Zijn voorstel is om een gesprek tussen Zelenski en Poetin op te zetten. 'Dat heeft die al vaker voorgesteld in het verleden. Dat hoor bij de Turkse strategie om zich zo op te werpen als onmisbare bemiddelaar in dat conflict. Het liefste dat Erdogan dan ook wil zien is dat Zelenski en Poetin in Istanbul samen komen, om onder de leiding van Erdogan vrede te sluiten', volgens Lagendijk.

Opnieuw werpt de Turkse president Recep Tayip Erdogan zich op als bemiddelaar in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.
Opnieuw werpt de Turkse president Recep Tayip Erdogan zich op als bemiddelaar in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. (ANP / Associated Press)

De correspondent ziet de kans dat zo'n afspraak tot stand komt niet groot in. 'Beide landen zijn absoluut nog niet toe aan zo'n gesprek. Toch zal Erdogan dit blijven opwerpen', aldus Lagendijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen