Internationaal23 aug '22 06:08

'Trump hield honderden vertrouwelijke documenten achter'

Auteur: ANP

De Amerikaanse autoriteiten hebben dit jaar meer dan driehonderd vertrouwelijke documenten in beslag genomen die nog in het bezit waren van oud-president Donald Trump. De vondst van de eerste 150 documenten in januari dit jaar was een van de factoren die leidden tot de FBI-inval in Mar-a-Lago op 8 augustus, meldt The New York Times.

Lees ook | Documenten rond huiszoeking Trump mogelijk vrij

Het zou om papierwerk gaan van onder meer de CIA, de NSA en de FBI. Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte niet eerder bekend dat in de vijftien dozen die Trump in januari overdroeg aan het nationaal archief van de Verenigde Staten 150 vertrouwelijke documenten werden aangetroffen die de oud-president had moeten afgeven toen hij een jaar eerder het Witte Huis verliet.

Amerika Podcast | 141: Overschaduwde overwinning

Werknemers van Trump overhandigden een tweede verzameling documenten in juni aan het ministerie van Justitie. Een derde set documenten nam de FBI bij haar inval in Mar-a-Lago begin deze maand in beslag.

(ANP / SIPA USA)

Eerder op maandag verzochten Trumps advocaten een federale rechter in de VS om de FBI voorlopig te verbieden het materiaal te bestuderen dat zij op 8 augustus in beslag nam. De advocaten van de ex-president willen dat de FBI met zo'n analyse wacht tot een neutrale controleur kan worden aangesteld die toezicht kan houden op het onderzoek.

Op een lijst met in beslag genomen voorwerpen staan onder meer documenten met de status 'topgeheim'. Topgeheim materiaal wordt doorgaans bewaard in speciale overheidsfaciliteiten omdat de openbaarmaking ervan de nationale veiligheid ernstig kan aantasten.

Tekst gaat verder onder tweet

Trump wil dat FBI onderzoek stopt

Advocaten van Donald Trump hebben een federale rechter gevraagd de FBI tijdelijk te verbieden het materiaal te bestuderen dat in beslag is genomen. De advocaten willen dat de FBI met de analyse wacht tot een neutrale controleur kan worden aangesteld die toezicht kan houden op het onderzoek.

Trump heeft de federale rechtbank in West Palm Beach gevraagd het ministerie van Justitie opdracht te geven hem een meer gedetailleerd overzicht te sturen van de spullen die de FBI bij de huiszoeking mee heeft genomen. Ook eist hij dat de onderzoekers alle documenten teruggeven die niet binnen het mandaat van het huiszoekingsbevel vallen.

De advocaten van Trump stellen dat zonder neutrale controleur het FBI-onderzoek politiek gemotiveerd kan zijn. Zij schrijven: 'Wetshandhaving is een schild dat Amerikanen beschermt. Het mag niet worden gebruikt als een wapen voor politieke doeleinden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen