Internationaal23 aug '22 11:57Aangepast op 23 aug '22 14:21

Poetin zinspeelt op wraak bij oorlogsjubileum

Auteur: BNR Webredactie

Het wrange halfjarige jubileum van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne valt samen met de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne. De kans is groot dat Rusland deze dag aanpakt om de aanvallen op het land te intensiveren. 'De angst in Kiev is groot', zegt verslaggever Geert Jan Hahn.

Lees ook | Een half jaar oorlog in Oekraïne, en het einde is nog niet in zicht

President Zelenski heeft al eerder gewaarschuwd extra waakzaam te zijn de komende dagen, ook in het licht van de Russische troepenopbouw in Belarus, zegt Hahn. 'Dat ligt binnen schotafstand, het zou daarom goed kunnen dat vanuit dat land raketten worden afgevuurd.' Daarnaast speelt volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg ook een mogelijk wraak voor dat wat heeft plaatsgevonden op de Krim. 'Dat zit de Russen heel erg dwars'.

De Amerikaanse ambassade roept inmiddels Amerikanen op het land te verlaten.

(ANP / Zuma Press)

Lees ook | 'Aanval op Krim strategisch'

Luchtafveer ondermaats

Bijkomstige moeilijkheid is dat de Oekraïense luchtverdediging weliswaar de afgelopen maanden haar dienst heeft bewezen, maar niet tegen een grootschalige aanval vanuit Rusland is opgewassen. 'Het is toch een ouderwets Sovjet-systeem waar Oekraïne gebruik van maakt. Nieuwere systemen zijn nog niet geleverd door de bevriende landen.'

Volg ons liveblog voor de laatste updates over de oorlog

Naast de vrees voor extra aanvallen is er volgens Geert Jan Hahn ook enige vorm van blijdschap, over het feit dat het land nog bestaat. Een half jaar geleden, bij de start van de invasie, werd gevreesd voor het voortbestaan van Oekraïne.

Morgen, woensdag 23 augustus, is de dag waarop de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1991 wordt herdacht. Het is ook precies een half jaar na het begin van de bloedige Russische invasie in het buurland. In de hoofdstad Kiev en ook elders zijn feestelijke bijeenkomsten afgeblazen.

Volgens Bernard Hammelburg is het wel de vraag of Poetin de symboliek van de onafhankelijkheidsdag gaat gebruiken voor intensivering van de aanvallen. 'Poetin vindt dat Oekraïne onderdeel is van Rusland, dus hoezo onafhankelijkheidsdag?' Hoe dan ook wijzen meerdere bronnen op extra aanvallen de komende dagen, zegt Hammelburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen