Internationaal23 aug '22 16:20Aangepast op 14 sep '22 11:28

Hongarije doet laatste poging om EU-subsidies te redden

Auteur: BNR Webredactie

Hongarije biedt de EU meer dan tien wetswijzigingen aan om zo de rechtsstaat te verbeteren. De EU eist van het land verbetering op dat gebied, anders krijgt Hongarije te maken strafmaatregelen, zoals een subsidiestop vanuit de EU.

Volgens Hongarije gaat het om een 'uitgebreid' pakket aan maatregelen. 'Het Hongaarse parlement heeft een uitgebreid pakket aan maatregelen aangeboden, om zo tegemoet te komen aan de zorgen van de Europese Commissie', zegt minister van Justitie Judit Varga. De EU maakt zich steeds meer zorgen over de rechtsstaat in Hongarije. Onder premier Viktor Orbán erodeerde de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht rap. Orbán staat er inmiddels om bekend goede vrienden en familie belangrijke posities te geven binnen rechterlijke instanties. Ook maakt de EU zich zorgen over de vrijheid van minderheden in het land.

Lees ook | EU dreigt met zware sancties Hongarije: 'Gaat om tientallen miljarden'

Onder premier Viktor Orbán erodeerde de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht rap in Hongarije.
Onder premier Viktor Orbán erodeerde de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht rap in Hongarije. (ANP / Zuma Press)

Budget ingehouden

Zolang de EU vindt dat het slecht gesteld is met de rechtsstaat in Hongarije, houdt het miljarden euro's tegen waar het land normaal recht op heeft. Het gaat hierbij om bijna 6 miljard euro uit het coronaherstelfonds en bijna 22 miljard euro die Hongarije zou krijgen uit het EU-budget voor 2021 tot en met 2027.

Lees ook | Nieuw corruptieschandaal Hongarije bemoeilijkt EU-positie verder


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen