Ook gaat de verlichting van gebouwen en monumenten uit en mogen winkels de gevel ook niet meer verlichten als het donker is. Dat alles moet zorgen voor 2 procent minder gasverbruik. In openbare gebouwen mag de verwarming vanaf komende maand de verwarming niet meer hoger staan dan 19 graden. In hallen en gangen moeten verwarmingen mogelijk helemaal uit. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn daarvan vrijgesteld. Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken kunnen ze huishouden, bedrijven en overheden in twee jaar in totaal een kleine 11 miljard euro schelen.

Minister van Economische Zaken Robert Habeck benadrukt dat deze besparingen niet voldoende zijn nu er minder Russisch gas binnenkomt. 'Deze maatregelen besparen energie. Maar niet zoveel dat we nu achterover kunnen leunen.' Om een uitweg te vinden uit deze energiecrisis hoopt Duitsland op de hulp van Canada. Deze week bracht de top van het kabinet daarom een bezoek aan het land. 'Er werd gesproken met de complete top van het Canadese kabinet en het bedrijfsleven, zoals gasleverancies en technologiebedrijven', vertelt Duitsland-correspondent Derk Marseille.
Lees ook | Primeur: Duitsland gebruikt waterstoftreinen
Duitsland wist daarbij meerdere deals te sluiten. 'Daarbij ging het om lng en groene waterstof. Dit is een enorme verdieping van de relatie die er al was met Canada. Het water staat echt aan de lippen in Duitsland en geen enkel ander land was zo afhankelijk van Russisch gas. De Duitse industrie kan gewoon niet draaien als er geen alternatieven uit de rest van de wereld komen', beschrijft Marseille.
Niet alle eieren in één mandje stoppen
De Duitse premier Olaf Scholz zegt dat zijn land in het verleden fouten heeft gemaakt door volledig afhankelijk te worden van het Russische gas. 'In het Duits is er een gezegde: je moet niet alle eieren in één mandje stoppen. Dat zullen we nu nooit meer doen, kijkend naar het gas. Het zou beter zijn als we de eieren over meer mandjes verdelen.'
Voor deze winter moeten de maatregelen dus helpen om het land warm te houden en de industrie te laten draaien. 'Er komen vervangende energiebronnen en de voorraad wordt zoveel mogelijk aangevuld', legt Marseille uit. 'Op korte termijn, de komende twee jaar, is er een gigantisch probleem voor de industrie. Geen enkele besparing gaat uiteindelijk genoeg zijn om de industrie door te laten draaien zoals ze het nu doen. Aangezien Nederland ook afhankelijk is van deze industrie, is het ook een Nederlands probleem', meldt de correspondent.
Bureaucratie
Het proces om compleet voorzien te worden vanuit andere energiebronnen gaat lang duren, verduidelijkt Marseille. 'Lng-terminals moeten aangelegd worden en er moeten vergunningen aangevraagd worden. Alle democratische regels worden zo goed en zo kwaad als het kan ingekort. Maar als je kijkt naar de afgelopen projecten en hoe de Duitse bureaucratie zich daarin laat zien, dan zie je dat het een taaie procedure is. Dat kan je niet altijd opzij zetten.' oorzaken zijn daarbij onder meer dat lokale overheden en natuurorganisaties soms in de weg zitten. 'Die hebben ook het recht om daartegen te protesteren.'