Internationaal25 aug '22 20:13

Taiwan krijgt weer bezoek van Amerikaanse senator

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse senator Marsha Blackburn is donderdag aangekomen in Taiwan. Het is het derde bezoek van een politicus uit de Verenigde Staten deze maand. De spanningen in de regio zijn hoog opgelopen door de bezoeken van Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders.

De Amerikaanse senator Marsha Blackburn is donderdag aangekomen in Taiwan. Het is het derde bezoek van een politicus uit de Verenigde Staten deze maand.
De Amerikaanse senator Marsha Blackburn is donderdag aangekomen in Taiwan. Het is het derde bezoek van een politicus uit de Verenigde Staten deze maand. (ANP / Associated Press)

De senator heeft vrijdag een ontmoeting met de Taiwanese president Tsai Ing-wen en spreekt tijdens haar bezoek, dat zaterdag zal eindigen, ook met buitenlandminister Joseph Wu. Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat onder meer wordt gesproken over de relatie tussen Taiwan en de VS op het gebied van veiligheid en handel.

Lees ook | China woedend na bezoek Amerikaanse congresleden

Blackburn liet eerder weten voorstander te zijn van het bezoek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan begin augustus. Pelosi liet in Taipei weten solidair te zijn met Taiwan. China reageerde woedend en liet zijn leger vervolgens rond Taiwan grootschalige oefeningen uitvoeren. Een delegatie van vijf parlementariërs bezocht het eiland bijna twee weken later. Ook toen volgden Chinese legeroefeningen bij Taiwan.

Meer defensie-investeringen

Vanwege de toegenomen spanningen heeft de Taiwanese regering besloten meer geld aan defensie uit te geven. Het budget voor volgend jaar stijgt met bijna 14 procent naar een recordbedrag van 586,3 miljard Taiwanese dollar (19,4 miljard euro). Het parlement moet nog akkoord gaan. Het defensiebudget is sinds 2017 jaarlijks verhoogd.

Lees ook | Chinese gevechtsvliegtuigen passeren weer middenlijn bij Taiwan

China ziet Taiwan als een afvallige provincie en wil niet dat landen er officiële contacten mee onderhouden. De regering in Taipei stelt dat de Volksrepubliek China het eiland niet kan opeisen, omdat Taiwan nooit door de communisten in Beijing is bestuurd. De communisten stichtten in 1949 de Volksrepubliek na het winnen van een burgeroorlog van de nationalisten. Deze nationalisten vormden hun eigen regering nadat ze naar Taiwan waren gevlucht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen