Internationaal26 aug '22 06:44Aangepast op 26 aug '22 10:19

Informatie huiszoeking Trump wordt een zwart velletje

Auteur: BNR Webredactie

Een rechter in Florida geeft toestemming om het FBI-document dat de basis vormde voor de doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump vrij te geven, maar er worden wel veel details weggelaten. Het ministerie van Justitie geeft de gecensureerde versie vrijdag vrij. Daaruit kan duidelijk worden waarom de politie dacht dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

Het gaat om een onder ede afgelegde verklaring waarin wordt uitgelegd waarom gevonden bewijs reden was voor de huiszoeking in Trumps resort Mar-A-Lago in Palm Beach (Florida), waar twintig dozen met deels zeer vertrouwelijke overheidsdocumenten in beslag werden genomen.

Zwart velletje

'Het wordt een flink gecensureerde versie', zegt correspondent Jan Postma. 'En dat is jammer want het er staat veel informatie in het document, onder meer over de bewijslast en vergrijpen. Maar het wordt nu een nagenoeg zwart velletje.'

(ANP / Associated Press)

Media, waaronder de kranten The New York Times en The Washington Post, hadden zich tot de rechter gewend om het document te kunnen inzien. Zij zijn van mening dat publiek het recht heeft om te weten wat er in het FBI-document staat en dat de historische betekenis van de huiszoeking zwaarder weegt dan de argumenten om het document geheim te houden. En de rechter is het daar dus mee eens.

Maar passages die de identiteit van getuigen, FBI-agenten of andere betrokkenen kunnen openbaren worden geheim gehouden. Dat geldt ook voor details over de opzet van het onderzoek.Het publiek heeft volgen de eisers recht om te weten wat er in het FBI-document staat, gezien het bijzondere karakter van de huiszoeking.

Lees ook | Documenten rond huiszoeking Trump mogelijk vrij

Trump eist stop onderzoek

Ook Trump wil het document vrijgeven, zegt Jan Postma. 'Maar hij zal een zwartgelakt document aangrijpen om aan te tonen dat de zaak stinkt.' Ook meent Trump dat de zaak politiek gemotiveerd is. Aan de andere kant heeft de voormalig president van de Verenigde Staten wel een zaak aangespannen waarin hij eist dat de FBI stopt met het onderzoek tot een toezichthouder is aangesteld.

Uit het eerder vrijgegeven huiszoekingsbevel en een lijst met in beslag genomen voorwerpen is gebleken dat een deel van de in Trumps residentie gevonden materiaal de status 'topgeheim' had, dat volgens protocollen in overheidsfaciliteiten moet worden opgeborgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen