Internationaal26 aug '22 08:46Aangepast op 26 aug '22 10:31

Duitsers wacht een koude winter

Auteur: BNR Webredactie

Duitsers moeten verplicht energie gaan besparen. Per 1 september mag de verwarming niet hoger dan 20 graden. De overheid wil hiermee een energietekort voorkomen. 'Dit kan heel heftig worden', zegt correspondent Derk Marseille.

De Duitse overheid komt met een reeks maatregelen om het energieverbruik in het land te verlagen. Dat is nodig omdat Duitsland nagenoeg geen geen gasreserves heeft. Behalve de thermostaat thuis, mag het privé-zwembad niet meer met gas of stroom verwarmd worden en mag de temperatuur in openbare gebouwen niet hoger dan 19 graden. Buitenverlichting voor monumenten, beroemde gebouwen moet uit, net als lichtreclame. Duitsland hoopt hiermee ruim zo'n twee procent aan energie te kunnen besparen.

Lees ook | Zo compenseren andere EU-landen inflatie

(Unsplash)

Voorbode voor meer

Mogelijk volgen later dit jaar drastischer maatregelen, maar daarvoor is eerst goedkeuring van de Bondsdag en de Bondsraad nodig. Volgens Derk Marseille wil de Duitse regering laten zien dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en dat iedereen een bijdrage moet leveren.

Ook moet het draagvlak voor de maatregelen zo breder worden. 'Er is nog geen politicus die durft te zeggen dat je korter of minder vaak moet douchen. Maar uit de liberale hoek klinkt kritiek op overheidsbemoeienis.'

Bedrijfsleven

De energieprijzen zijn enorm gestegen in Duitsland, waardoor belangrijke bedrijven hun productie moeten terugschroeven of stilleggen. Het bedrijfsleven voelt zich zich gedwongen energie te besparen als gevolg van de stijgende prijzen, zegt Derk Marseille. 'Het oude verdienmodel gebaseerd op goedkoop Russisch gas is verleden tijd'.

Fabrikanten zoeken naar oplossingen, die gaan nadenken over nieuwe verdienmodellen en alternatieve bronnen die al snel meer geld kosten. Duitsland verbruikt nu al 15 procent minder gas dan vorig jaar, dat komt mede door de industrie. De energierekening voor de industrie is nu acht keer hoger dan in bijvoorbeeld VS en Azië, daar kunnen ze niet tegenop concurreren.

Er wordt ernstig mee rekening gehouden dat grote bedrijven komende winter hun productie deels stil moeten leggen. Hetzij door energietekort, of te hoge energieprijzen.

Nederland

Het bekende cliché is dat als Duitsland verkouden is, dan moet Nederland niezen. Dus is het niet de vraag óf, maar wanneer Nederland te maken krijgt met vergelijkbare problemen. Zo is de verwachting dat de Duitse economie in het derde en vierde kwartaal flinke klappen gaat krijgen. Dat betekent slecht nieuws voor Nederland, want een groot gedeelte van het Nederlandse bedrijfsleven is afhankelijk van Duitse industrie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen