Internationaal26 aug '22 17:36Aangepast op 27 aug '22 08:50

Liveblog | 'Ramp Zaporizja ternauwernood voorkomen'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 184 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden. Volg de laatste updates in het liveblog van 27 augustus.

Oekraïne gaat meer burgers verplichten tot evacuatie

17:30 | De Oekraïense regering gaat burgers in meer gebieden aan de frontlinies van de oorlog verplichten te evacueren. Hiertoe is besloten omdat deze plekken in de winter bezet kunnen worden of problemen kunnen krijgen met de centrale verwarming, aldus vicepremier Irina Veresjtsjoek.

De evacuaties zullen plaatsvinden in de oostelijke regio Charkov en in het zuiden in Zaporizja en Mykolajiv. De vicepremier benadrukt dat het niet om de hele regio's gaat, maar om bepaalde districten. De voorbereidingen zijn in gang gezet, aldus Veresjtsjoek. Ze roept burgers op mee te werken en niet te hopen dat Russische bezetters "genade tonen" of zich aan het internationaal humanitair recht houden.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigde eind juli een verplichte evacuatie aan voor burgers in de oostelijke regio Donetsk. Dat gebied wordt constant beschoten door Rusland en pro-Russische separatisten. De evacuaties worden sinds deze maand uitgevoerd.

'Ramp Zaporizja ternauwernood voorkomen'

07:15 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdagavond in zijn videoboodschap stilgestaan bij de elektriciteitsproblemen waar de bezette kerncentrale van Zaporizja donderdag mee kampte. Volgens Zelenski werd 'een nucleaire ramp ternauwernood voorkomen dankzij een noodaggregaat'.

Een hoogspanningskabel die de grootste kerncentrale van Europa van elektriciteit voorziet, werd donderdag door onbekende oorzaak zeker twee keer afgekoppeld. De Russische autoriteiten meldden dat dit was gebeurd in reactie op een brand in de buurt. De nucleaire waakhond van de VN (IAEA) kon geen mededelingen doen over de oorzaak.

'Als de dieselgeneratoren niet waren ingeschakeld en het personeel van de centrale niet had gereageerd op de stroomuitval, dan hadden we nu al te maken gehad met de gevolgen van een kernramp', aldus Zelenski in zijn dagelijkse toespraak.

(ANP / Zuma Press)

Rusland verbrandt voor miljoenen aan gas

06:00 | Bij een fabriek van het Russische bedrijf Gazprom in de buurt van de grens met Finland brandt al weken een gigantische 'waakvlam', waar volgens een analyse van Rystad Energy dagelijks ruim 10 miljoen euro aan gas wordt verspild. Experts zeggen tegen de BBC dat het mogelijk om gas gaat dat voorheen naar Duitsland geëxporteerd werd.

In de vlam, die op tientallen kilometers afstand te zien is, zou iedere dag meer dan vier miljoen kubieke meter gas worden verbrand. Experts stellen dat een nieuwe fabriek voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Portovaja, ten noordwesten van Sint-Petersburg, de boosdoener is. Deze fabriek zou vlakbij een station liggen van waaruit eerder grote hoeveelheden gas door de Nord Stream 1 pijpleiding naar Duitsland werd gepompt, voordat Rusland besloot de toevoer door deze gaspijpleiding terug te brengen. Volgens Duitsland is dit om politieke redenen, Rusland zegt dat het nodig is wegens onderhoud.

Kerncentrale weer aangesloten op stroomnet

05:00 | De door de Russen bezette kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne is weer aangesloten op het stroomnet, nadat het donderdag zeker twee keer was afgekoppeld van de hoogspanningskabel die het complex van elektriciteit voorziet. De nucleaire waakhond van de VN (IAEA) heeft dat op gezag van Oekraïne gemeld met de mededeling dat de oorzaak van de storing niet direct bekend was.

De Russische autoriteiten hadden eerder aangegeven dat de stroomvoorziening van de centrale was afgesneden in reactie op een brand in de buurt. Volgens de Oekraïense eigenaar Energoatom was het de eerste keer dat de centrale is losgekoppeld van het Oekraïense net.

Een expert van Greenpeace zegt dat de centrale voor de koeling van alle zes reactoren afhankelijk is van een kabel naar een nabijgelegen kolencentrale in Enerhodar. Deze verbinding viel de afgelopen weken meerdere keren uit en is pas onlangs hersteld, meldt nucleair expert Jan Haverkamp van de milieuorganisatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen