Internationaal26 aug '22 09:48Aangepast op 15 sep '22 14:38

Economie Hongarije groeit hardst van EU, maar donkere tijden wachten

Auteur: BNR Webredactie

Hongarije heeft een van de snelst groeiende economieën in de Europese Unie, zo stelt de Hongaarse minister van Financiën. Met een groei van maar liefst 6,5 procent zit het land 50 procent boven het groeigemiddelde in de EU, zo blijkt uit de kwartaalcijfers. Maar er kunnen donkere tijden aankomen voor het land.

Dat heeft te maken met het mogelijk mislopen van het geld uit het Europese coronaherstelfonds en EU-budget dat voor Hongarije bedoeld is, maar wordt tegengehouden. Bij elkaar loopt Hongarije mogelijk 28 miljard euro mis, omdat het land volgens de Europese Commissie de regels van de rechtsstaat aan de laars lapt.

Deze week liep een deadline van de EU af waarop Hongarije met voorstellen moest komen om de rechtsstaat te verbeteren. 'Vlak voor de deadline is er een brief geschreven aan de Europese Commissie. Daarin is uiteengezet hoe Hongarije de bezorgdheid van de EU over de corruptie en de rechtsstaat denkt te kunnen aanpakken', zegt Hongarije-correspondent Stefan Bos.

Hongarije heeft een van de snelst groeiende economieën in de Europese Unie, zo stelt de Hongaarse minister van Financiën.
Hongarije heeft een van de snelst groeiende economieën in de Europese Unie, zo stelt de Hongaarse minister van Financiën. (ANP / EPA)

Lees ook | EU beschouwt Hongarije als ondemocratisch, dreigt met miljardensancties

Oppositie wil actie

'De socialistische oppositie heeft al gezegd: 'Goed dat jullie zo zeker zijn van jullie zaak, maar maak die brief dan openbaar.' Want tot nu toe is er niks uitgekomen. Bij de oppositie ziet men nu ook dat er veel minder gesproken wordt over George Soros, de Amerikaans-Hongaarse miljardair die overal de schuld van krijgt van de regering. Ze horen ook niks meer over de propaganda rondom genderoperaties van kinderen en migratie.' De afgelopen tijd hoort de Hongaarse oppositie alleen nog maar dat de Hongaarse regering aan het onderhandelen is met de EU, en dat zint de oppositie niet. 'De oppositie wil dat de regering eens aan het werk gaat', zegt Bos.

'Verbazing over enthousiasme'

Voor de gewone Hongaar is de groei van de economie amper te merken. Zij zien juist vooral stijgende kosten, zegt Bos. 'De prijzen stijgen soms wel 50 tot 100 procent. Een schoonmaker die ik sprak zei ook: 'Wat heb ik dan aan die mooie uitspraken over economische groei?' Dat hoor je ook van veel anderen hier. Zij zijn verbaasd over het enthousiasme van de premier.'

Lees ook | Hongarije doet laatste poging om EU-subsidies te redden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen