Internationaal28 aug '22 09:55Aangepast op 13 sep '22 13:18

Eerste oorlogsschepen VS in Straat van Taiwan sinds bezoek Pelosi

Auteur: ANP

De Amerikaanse marine heeft twee oorlogsschepen door de Straat van Taiwan gestuurd. Het is de eerste keer sinds het veelbesproken bezoek van toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan dat er weer Amerikaanse oorlogsbodems door de zeestraat tussen China en Taiwan varen.

De USS Chancellorsville.
De USS Chancellorsville. (ANP / Associated Press)

Volgens de Amerikanen gaat het om een routinemissie door internationale wateren. Het gaat om twee kruisers van de Ticonderogaklasse: de USS Antietam en USS Chancellorsville. De Chinezen zeggen de twee schepen nauwgezet in de gaten te houden en paraat te staan om te reageren op iedere provocatie.

Lees ook | Wie wordt de nieuwe gouverneur van Okinawa?

Provocatie

Begin deze maand bracht Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, een bezoek aan Taiwan. Het eiland is al lange tijd onafhankelijk, maar wordt door China als een afvallige provincie gezien. De Aziatische grootmacht wil niet dat landen er officiële contacten mee onderhouden.

Pelosi liet in Taipei weten solidair te zijn met Taiwan. Na haar volgden meer Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders. China reageerde woedend en liet zijn leger vervolgens rond Taiwan grootschalige oefeningen uitvoeren.

Lees ook | Pelosi: Chinese president is bange pestkop


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen