Internationaal28 aug '22 10:05Aangepast op 27 sep '22 14:52

VS én NAVO willen grotere aanwezigheid in Noordpoolgebied

Auteur: ANP

Gezien de toenemende militaire activiteit van Rusland in de Arctische regio, willen zowel de NAVO als de Verenigde Staten actiever worden in het verre noorden van de wereld.

(ANP / AFP)

'De NAVO moet haar aanwezigheid in het Noordpoolgebied vergroten', zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. Volgens de Noor heropent Moskou niet alleen bases uit het Sovjettijdperk in zijn Arctische gebieden, maar plaatst het daar ook nieuwe wapensystemen zoals hypersonische raketten. Ook China toont steeds meer interesse in de regio, aldus Stoltenberg.

Lees ook | Britten schroeven militaire aanwezigheid Poolgebied op

Vrijdag maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat het voor het eerst een speciale gezant voor het Noordpoolgebied gaat aanstellen. Het plan, dat nog moet worden goedgekeurd door de Senaat, is gericht op het bevorderen van 'Amerikaanse belangen en samenwerking met bondgenoten en partners in het Noordpoolgebied', aldus een verklaring.

De Arctische regio omvat gebieden die behoren tot Rusland, de VS, Canada, Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

Lees ook | Kustwacht VS oog in oog met Chinezen en Russen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen