Internationaal28 aug '22 10:18

Rechter gunt Trump mogelijkheid huiszoeking aan te vechten

Auteur: ANP

Een rechter in de staat Florida gunt de Amerikaanse oud-president Donald Trump een kans om de doorzoeking van zijn landgoed Mar-a-Lago eerder deze maand aan te vechten. Daarbij nam opsporingsdienst FBI vertrouwelijke overheidsdocumenten in beslag die Trump uit het Witte Huis meenam. De oud-president wil sommige documenten terugkrijgen.

Image
(ANP / Associated Press)

De door Trump aangestelde districtsrechter Aileen Cannon is naar eigen zeggen 'geneigd' om een zogenoemde 'special master' aan te stellen. Dat is een soort onafhankelijke arbiter die in het Amerikaans recht optreedt wanneer de rechtbank meent dat overheidsinstanties burgerrechten schenden. Zo werd een special master aangesteld na een huiszoeking bij Michael Cohen, de voormalige advocaat van Donald Trump, in 2018. Volgens beiden nam justitie daarbij stukken mee die beschermd waren door het recht op geheimhouding tussen advocaat en cliënt.

Hoorzitting

Rechter Cannon heeft zaterdag een voorlopige beslissing uitgevaardigd en een hoorzitting over de zaak gepland op 1 september in West Palm Beach, in de staat Florida. Op 1 september neemt de rechter een definitief besluit. Cannon zei dat haar bevel gerechtvaardigd is door 'de uitzonderlijke omstandigheden'.

Lees ook | Informatie huiszoeking Trump wordt een zwart velletje

De voorlopige uitspraak komt minder dan 24 uur nadat een rechter het FBI-document dat de basis vormde voor de doorzoeking van Mar-a-Lago vrijgaf. In Trumps resort werden twintig dozen met deels zeer vertrouwelijke overheidsdocumenten in beslag genomen.

Bewijs

Volgens het ministerie van Justitie waren er goede redenen om aan te nemen dat er 'bewijs van obstructie van de rechtsgang' zou worden gevonden in Trumps woning. Met hun verzoek om een ‘special master’ zouden Trump en zijn advocaten bepaalde documenten willen terugkrijgen. Volgens The New York Times wordt de beslissing van de rechter als een overwinning gezien in het kamp van Trump.

Lees ook | 'Trump hield honderden vertrouwelijke documenten achter'

Het ministerie van Justitie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Trump deelde het besluit van de rechter mee middels een bericht op zijn Truth Social-platform.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen