Internationaal29 aug '22 19:13Aangepast op 29 aug '22 20:27

Europese Commissie wil ingrijpen in energiemarkt

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie moet met spoed ingrijpen in de energiemarkt, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De torenhoge rekeningen voor gas en stroom worden burgers en bedrijven te veel, vreest ze. ‘Een goed voornemen vanuit Brussel, maar vooralsnog geen goed nieuws voor de Europese energieconsument', aldus Europa-correspondent Stefan de Vries.

Brussel werkt aan 'noodinterventie' en 'structurele hervorming' op energiemarkt.
Brussel werkt aan 'noodinterventie' en 'structurele hervorming' op energiemarkt. (ANP / AFP / John Thys)

‘Noodinterventie en structurele hervorming’

'We werken nu aan een noodinterventie en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt', zei Von der Leyen vandaag op een bijeenkomst in Slovenië. Dat is nodig nu 'de stroomprijzen door het dak gaan en de beperkingen van het huidige ontwerp van onze stroommarkt blootleggen'.

Toch kan de Europese Commissie volgens De Vries niet veel doen. ‘De prijs is vooral een kwestie van de markt, en wat consumenten betalen is een nationale aangelegenheid. We zien bijvoorbeeld dat België en Frankrijk een plafond hebben ingesteld voor de energieprijzen en de Europese Commissie heeft nog geen gedetailleerd plan bekend gemaakt voor die hervormingen.

Lees ook | 'Er wordt te mooi weer gespeeld over gas'

Sommige lidstaten willen dat er Europabreed een tijdelijk plafond komt voor de gasprijzen. Vorig jaar zijn ze al begonnen met de plannen voor een hervorming, maar toen waren hier nog maar een paar lidstaten voor. Dat is nu wel anders', zegt De Vries.

Regie

Een Europese energiemarkt bestaat volgens De Vries nog niet. En dat is volgens hem precies het punt van hervorming: er moet één Europese markt voor energie komen. ‘Dat was altijd een heet hangijzer, maar toen werd het nog niet zo dringend geacht. Eén markt maakt het makkelijker om elkaar te helpen. Bijvoorbeeld om energie vanuit het zuiden van Europa naar het noorden van Europa te krijgen, of andersom. Dat is nu niet mogelijk, het is nu ieder voor zich. Maar als lidstaten verantwoordelijk zijn, gaat het in een crisis vaak niet goed. En dat is de reden waarom Brussel nu de regie probeert te grijpen.’

Ontkoppelen

Dat Spanje de gasprijs wil loskoppelen van de elektriciteitsprijs, vindt De Vries een ‘realistische optie'. ‘Nu zijn groene elektriciteit, wind- en zonne-energie en bijvoorbeeld ook stadsverwarming nog gekoppeld aan de gasprijs, terwijl die energie vaak lokaal wordt geproduceerd en geconsumeerd. Het Nederlandse kabinet is ook al bezig met een wetsvoorstel voor ontkoppeling, maar dat is waarschijnlijk pas in 2023 klaar. Voor die tijd willen de Europese Commissie en veel lidstaten een plafond voor de gasprijs en daarnaast de energie-, elektriciteits- en gasprijzen ontkoppelen. Daarmee zou een enorm hoge energierekening deze winter voorkomen kunnen worden of in ieder geval kan die prijsstijging dan een beetje gedempt worden.'

Dat gaat voor deze winter volgens De Vries niet lukken. ‘Maar het is wel waarschijnlijk dat meer landen deze winter een prijsplafond gaan invoeren.

Het ziet ernaar uit dat we een hele dure winter tegemoet gaan. Zeker als het heel koud wordt. In dat geval zou gas op de bon kunnen gaan, wat betekent dat industrieën die veel gas gebruiken, minder gas krijgen en dus plat komen te liggen. De consument zal dat gastekort als laatste merken. Maar we gaan het wel merken aan onze gasrekening. Het is dus een goed voornemen uit Brussel, maar vooralsnog geen goed nieuws voor de Europese energieconsument', aldus De Vries.

Lees ook | Hongarije en Polen stemmen tegen Europees gasbesparingsplan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen