Internationaal31 aug '22 17:56

Hongarije krijgt Russisch cadeautje: nieuwe gasdeal met Gazprom

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks de EU-sancties op Rusland, heeft Hongarije gewoon een nieuwe deal gesloten met het Russische Gazprom. Het Russische bedrijf moet 5,8 miljoen kubieke meter aan extra aardgas leveren per dag aan Hongarije. En dat staat in schril contrast met andere EU-lidstaten die, juist steeds minder gas krijgen van Gazprom.

Hongarije gebruikt de deal om de gasreserves te kunnen aanvullen voor de winter. Toch kan het niet rekenen op positieve reacties van uit de EU. 'Hongarije zal verder geïsoleerd worden binnen de Europese Unie. Ook de naburige EU-landen Tsjechië, Slowakije en Polenzijn hier helemaal niet blij mee, terwijl ze samen een bondgenootschap vormen in de Visegrad-groep', vertelt Hongarije-correspondent Stefan Bos.

De Hongaarse leider raakt steeds verder geïsoleerd binnen de EU, dankzij zijn pro-Russische houding.
De Hongaarse leider raakt steeds verder geïsoleerd binnen de EU, dankzij zijn pro-Russische houding. (ANP / EPA)

Ondermijning EU-strategie

Het is opnieuw een actie van Hongarije die de EU-strategie ondermijnt om Rusland juist af te straffen voor de oorlog die het gestart is in Oekraïne. 'Rusland moet juist onder druk moeten worden gezet. De hele EU probeert van het Russische gas af te komen, maar Hongarije verdubbelt de import vanaf 1 september. Dat is niet overal in goede aarde gevallen', volgens Bos.

Lees ook | Hongaren kiezen voor twee Russische kernreactoren

Pikant moment

De overeenkomst tussen Hongarije en Gazprom kwam op een pikant moment, net nu de buitenlandministers van EU bijeenkwamen om over een visaban tegen Russische toeristen te praten. 'Het werd daarbij ook duidelijk dat Hongarije ook niet wil meewerken aan het opheffen van toeristenvisa voor Russische toeristen. Ook daar lijkt de Hongaarse leider Orban verder geïsoleerd te worden', zo zegt Bos.

Lees ook | Economie Hongarije groeit hardst van EU, maar donkere tijden wachten

De Hongaren begrijpen wel dat er een deal is met Gazprom. 'Die hebben geen zin om 4 tot 5 keer meer over gas te gaan betalen, als het straks koud wordt. En met de lagere inkomens hier krijg je gigantische problemen, als je straks een paar honderd euro kwijt bent aan gas. Men kan ook niet anders, zeggen de Hongaren.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen