Internationaal1 sep '22 17:23Aangepast op 2 sep '22 06:57

Liveblog | 'Rutte moet 'Churchilliaans leiderschap' tonen'; Rusland waarschuwt Moldavië

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 190 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt. De allernieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van vrijdag 2 september.

'Nord Stream opent na drie dagen'

17:20 | De Russische regering gaat ervan uit dat de sluiting van gaspijpleiding Nord Stream 1 drie dagen zal duren. Dat zei de Russische vicepremier Aleksander Novak aan journalisten. Staatsgasbedrijf Gazprom sloot de belangrijke verbinding met Duitsland woensdag af en gaf daarvoor onderhoudswerkzaamheden als reden. In Europa bestaat scepsis over die uitleg en overheerst de opvatting dat het om een politiek drukmiddel gaat.

'Het gaat om technische problemen. Gazprom heeft gezegd dat de sluiting drie dagen zal duren. We baseren onze aannames op die verklaring', antwoordde Novak op de vraag wanneer weer gas zal stromen door de pijplijn.

Onder meer Klaus Müller, de baas van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur, gelooft weinig van de officiële uitleg van Gazprom. Hij noemde het onbegrijpelijk dat het gasbedrijf onderhoud nu noodzakelijk vindt. Europese landen houden er rekening mee dat Nord Stream 1 langer dan de aangekondigde drie dagen stil zal liggen.

'Rutte moet 'Churchilliaans leiderschap' tonen in oorlog Oekraïne'

16:20 | D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is bang dat het draagvlak voor Oekraïne in de oorlog tegen Rusland minder wordt, vanwege de economische malaise die het veroorzaakt. 'Het is van groot belang om het draagvlak te behouden, ook al kost het ons ook iets.' Hij hoopt dat Mark Rutte het draagvlak verhoogt en eist 'Churchilliaans leiderschap' van de premier, zegt het Kamerlid in het BNR-programma De Wereld.

Duitsland al bezig met vullen gasopslag voor winter volgend jaar

15:30 | Om minder afhankelijk te worden van Russisch aardgas, wil Duitsland een vijfde drijvende terminal voor vloeibaar aardgas aanleggen. Dat meldt het Duitse ministerie van Economische Zaken. Rusland is de gasleveringen aan Duitsland via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 steeds verder aan het afknijpen.

Momenteel ligt die pijplijn een paar dagen stil en er is vrees dat Moskou de gasleveringen via Nord Stream 1 helemaal gaat stilleggen. Duitsland is al bezig vier zogeheten FSRU's oftewel 'floating storage and regasification units' aan te leggen, onder meer in Brunsbüttel en Wilhelmshaven.

Boris Johnson voorziet positieve uitkomst van oorlog Oekraïne

14:30 | De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat het verminderen van de afhankelijkheid van Russische energie, een goed resultaat zou zijn van de oorlog in Oekraïne. 'Van deze catastrofe kan denk ik dat iets goeds komen, in de zin dat Europa onafhankelijk kan worden van Russische brandstoffen.'

Johnson zei dat Europa 'niet langer kwetsbaar zal zijn voor zijn chantage', en dat het Verenigd Koninkrijk de nodige stappen zal zetten om 'energie-onafhankelijk' te worden.

Missie naar kerncentrale 'korter'

13:15 | De experts van het Internationaal Atoomagentschap zijn aangekomen bij de kerncentrale in Zaporizja. Een anonieme bron heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat de missie waarschijnlijk minder lang dan gepland.

Nadere informatie ontbreekt vooralsnog.

Rusland waarschuwt Moldavië

13:00 | De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft Moldavië gewaarschuwd dat het bedreigen van de veiligheid van Russische troepen in de afgescheiden regio Transnistrië kan leiden tot een militaire confrontatie. Rusland zegt dat zijn leger er is om de vrede en stabiliteit te handhaven, maar Moldavië wil dat Moskou zijn troepen terugtrekt.

'Iedereen moet begrijpen dat elke actie die de veiligheid van onze troepen in gevaar zou brengen en volgens het internationaal recht wordt beschouwd als een aanval op Rusland.'

Lavrov verweest ook naar Zuid-Ossetië, toen in 2008 een conflict ontstond tussen Rusland en Georgië. Dat incident resulteerde in een vijfdaagse oorlog.

Rusland heeft sinds het begin van de jaren negentig vredestroepen in Transnistrië gestationeerd, toen pro-Russische separatisten tijdens een gewapend conflict het grootste deel van de regio aan Moldavische controle onttrokken.

Beleggingsondernemingen leven sanctie na

12:27 | Beleggingsondernemingen en beheerders van beleggingsinstellingen doen voldoende om te zorgen dat ze de Europese sancties tegen Rusland naleven. Dat stelt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

De instellingen zijn zich zeer bewust van de sancties en er is een sterke wil om die na te leven. Sinds eind februari meldden de instellingen zelf 21 mogelijke gevallen waarbij gesanctioneerde personen zaken wilden doen in Europa. Vervolging van dergelijke gevallen ligt niet bij de AFM, maar bij Justitie.

Risico's dat de sancties toch ontdoken kunnen worden, zijn er ook. Bijvoorbeeld als de beleggingsondernemingen en -instellingen taken uitbesteden. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de screening of klanten op de sanctielijsten voorkomen. Daarbij moeten ze goed beseffen dat ze zelf verantwoordelijk blijven voor naleving van de sancties en bedrijven moeten dus controleren of externe partijen de screening uitvoeren zoals afgesproken, aldus de AFM.

Ook moeten beleggingsondernemingen en -instellingen bewust zijn dat gesanctioneerde partijen bewust zullen proberen de sancties te omzeilen. Dat kan bijvoorbeeld door beleggingen op naam van familieleden en zakenrelaties onder te brengen. De toezichthouder stelt dat de financiële instellingen daar beducht op moeten zijn door onderzoek naar relaties van personen op de sanctielijsten.

Missie kerncentrale loopt vertraging op

11:15 | De missie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft ruim drie uur vertraging opgelopen onderweg naar de kerncentrale in Zaporizja. De experts staan stil bij een Oekraïense checkpoint, 20 kilometer van de frontlinie vandaan. Ondanks de tegenslag is de chef van missie vastberaden om door te reizen naar de centrale.

VN-atoomwaakhond reist door naar kerncentrale

09:15 | Experts van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn donderdagochtend vanuit de stad Zaporizja vertrokken naar de gelijknamige kerncentrale in de plaats Enerhodar. De chef van de VN-atoomwaakhond, Rafael Grossi, zegt dat zij zich niet laten tegenhouden door de 'toegenomen militaire activiteit in het gebied'.

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar donderdagochtend van nieuwe aanvallen. Het hoofd van de regio Zaporizja zegt dat Rusland de vooraf afgesproken route van de IAEA-missie heeft beschoten. De burgemeester van Enerhodar meldt via Telegram dat de stad door Russen met mortieren is beschoten en er ook automatische wapens en raketten worden ingezet.

Nederlandse Gasopslag voor 80 procent gevuld

06:30 | De Nederlandse gasopslagen zijn voor bijna 80 procent gevuld. Dat laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten aan BNR. De Europese Unie stelde 80 procent als doelstelling om een goede buffer te hebben om de winter mee door te komen. Naar verwachting zal Nederland dat percentage komende week halen.

Lees meer | Gasopslag bijna voor 80 procent gevuld

Experts vandaag naar kerncentrale

05:30 | Nucleaire experts brengen vandaag een bezoek aan de door Rusland bezette kerncentrale in Zaporizja in het zuiden van Oekraïne. Het team van het Internationale Atoom Agentschap onderzoekt eventuele schade door beschietingen. Op recent satellietbeeld van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, zijn gaten in het dak van een gebouw naast reactoren in de fabriek te zien. 'Het is een missie om een ​​nucleaire ramp te voorkomen', zegt IAEA-baas Rafael Grossi tegen verslaggevers in Zaporizja.

(ANP / AFP)

Europa is meer dan een uitgaanscentrum voor Russen

05:00 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski is blij met de beslissing van de Europese Unie om het lastiger te maken voor Russische toeristen om een visum te krijgen. 'Het is vernederend als Europa gezien wordt als een grote boetiek of restaurant', zei hij woensdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.

Volgens Zelenski gaat het tegen alles in waar de EU voor staat als burgers van een land dat 'de Europese waarden wil vernietigen' voor hun plezier door de unie kunnen reizen. "Europa is in de eerste plaats een gebied van waarden, niet van primitieve consumptie", aldus de president, die spreekt van 'bloed op de bankbiljetten'.

De EU besloot woensdag een overeenkomst uit 2007 die de visumaanvraag voor Russen vergemakkelijkte volledig op te zeggen. Voor een deel van de Russen, bijvoorbeeld leden van officiële delegaties en belangrijke zakenmensen, was de versoepeling al ongedaan gemaakt na de Russische invasie van Oekraïne.

Rusland begint militaire oefeningen in het oosten van het land

04:30 | Rusland begint donderdag met grootschalige militaire oefeningen in het verre oosten van het land. Aan de meerdaagse oefeningen doen meer dan 50.000 soldaten, 140 vliegtuigen en 60 oorlogsschepen mee. Onderdeel van de oefeningen zijn vlootmanoeuvres in de Japanse Zee.

Aan de oefeningen, Vostok 22 geheten, nemen ook eenheden uit onder meer China, India, Wit-Rusland en Syrië deel. Chinese staatsmedia melden dat de oefeningen in het bijzonder gericht zijn op het tegengaan van Amerikaanse dreiging in het Pacifische gebied.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen