Internationaal1 sep '22 15:30Aangepast op 26 sep '22 11:59

Duitsland al bezig met vullen gasopslag voor winter volgend jaar

Auteur: BNR Webredactie

Om minder afhankelijk te worden van Russisch aardgas, wil Duitsland een vijfde drijvende terminal voor vloeibaar aardgas aanleggen. Dat meldt het Duitse ministerie van Economische Zaken. Rusland is de gasleveringen aan Duitsland via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 steeds verder aan het afknijpen.

Duitsland is al bezig vier zogeheten FSRU's oftewel 'floating storage and regasification units' aan te leggen, onder meer in Brunsbüttel en Wilhelmshaven.
Duitsland is al bezig vier zogeheten FSRU's oftewel 'floating storage and regasification units' aan te leggen, onder meer in Brunsbüttel en Wilhelmshaven. (ANP / Associated Press)

Momenteel ligt die pijplijn een paar dagen stil en er is vrees dat Moskou de gasleveringen via Nord Stream 1 helemaal gaat stilleggen. Duitsland is al bezig vier zogeheten FSRU's oftewel 'floating storage and regasification units' aan te leggen, onder meer in Brunsbüttel en Wilhelmshaven. Daar komt het vloeibaar gemaakte gas aan en wordt het weer op een temperatuur gebracht waardoor het een gasvorm krijgt. Vervolgens kan dat gas het Duitse gasnet in. Volgens Berlijn hebben die FSRU's een capaciteit van minstens 5 miljard kubieke meter gas per jaar.

Lees ook | Gasopslag bijna voor 80 procent gevuld

De vijfde lng-terminal moet als gasopslag dienen voor de volgende winter. Volgens Duitse media zal die FSRU ook in Wilhelmshaven komen te liggen. Ook in de Groningse Eemshaven komen drijvende fabrieken voor de verwerking van lng te liggen. Eerder deze week zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dat de gasvoorraden momenteel beter gevuld zijn dan gedacht en dat het land klaarstaat om een energiecrisis in de winter te voorkomen.

Lees ook | Gasprijs daalt al vier dagen op rij

Duitsland vreest met grote vreze voor de komende winters, door de enorme afhankelijkheid van Russisch gas. Zo worden de industrie en burgers al gedwongen om minder energie te verbruiken. Met man en macht is Duitsland bezig om alternatieven te zoeken voor het Russische gas.

Lees ook | Scholz tekent energiecontracten Midden-Oosten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen