Internationaal2 sep '22 05:59Aangepast op 2 sep '22 06:35

Biden waarschuwt voor 'aanvallen op democratie'

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een tv-toespraak hard uitgehaald naar Donald Trump en zijn bondgenoten in het Congres. Volgens Biden is de democratie in Amerika in gevaar door die Republikeinse MAGA-beweging. Biden hield zijn toespraak op een symbolische plek: voor Independence Hall in Philadelphia, waar in 1776 de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. Zijn toespraak wordt gezien als de aftrap van de campagne voor de congresverkiezingen van november.

De Amerikaanse president begon even na 20.00 uur lokale tijd (02.00 uur Nederlandse tijd) in Philadelphia, met een speech waarin hij vooruitblikte op de cruciale tussentijdse verkiezingen die in november worden gehouden. 'De ziel van het land' staat dan op het spel.

'Biden was echt heel fel', zegt correspondent Jan Postma vanuit Amerika. 'Hij verwees naar de bestorming van het Capitool, de verkiezingsontkenners en de intimidatie naar FBI-agenten na de inval in het huis van Donald Trump in Mar-a-Lago'.

Volgens Postma verandert Biden hiermee duidelijk zijn toon. 'Waar hij aan het begin van zijn presidentschap het vooral had over zijn voorganger, noemde hij Trump nu duidelijk bij naam. Het is ook campagnetaal, maar zo denkt Biden echt.'

Amerika Podcast | #143 Joe is boos

Image
(ANP / AFP)

MAGA, Make America Great Again, een slogan die door oud-president Donald Trump een uitgesproken nationalistische en christelijk-conservatieve lading kreeg. Biden waarschuwde voor wat hij de extremistische MAGA-beweging van de Republikeinen noemt. 'Zij proberen terug te gaan in de tijd, naar een Amerika waar je geen recht op keuzevrijheid, privacy of anticonceptie hebt', aldus de president.

Tekst gaat verder onder de Tweet

Democratie niet onfeilbaar

'We hebben onszelf lange tijd gerustgesteld met het idee dat de Amerikaanse democratie onfeilbaar is. Maar dat is niet het geval', zei de Amerikaanse president in zijn toespraak waar ook zijn vrouw Jill bij aanwezig was. Voor een roodgekleurd decor, te midden van Amerikaanse vlaggen en twee mariniers, sprak Biden: 'We moeten de democratie samen verdedigen en beschermen.'

Tijdens zijn speech, die door verschillende Amerikaanse tv-zenders werd uitgezonden, was op de achtergrond ook protest te horen en werd er onder meer 'laten we gaan, Biden' geroepen. De president maande zijn tegenstanders niet tot stilte, maar zei dat 'iedereen het recht heeft om boos te zijn, want dit is een democratie'. Wel waarschuwde hij dat 'in dit land geen plek is voor politiek geweld'.

Nieuwe weg

Biden slaat met de speech een nieuwe weg in en opent de aanval opent op de Republikeinen. Niet vaak noemt de 79-jarige politicus de naam van zijn voorganger in toespraken, stelt ook The Washington Post, maar nu noemde hij Trump 'een bedreiging voor dit land'.

Over twee maanden gaat het tijdens de tussentijdse verkiezingen om cruciale zetels in de Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. 'De campagne is begonnen', zegt Jan Postma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen