Internationaal1 sep '22 10:25Aangepast op 1 sep '22 11:06

Spanje voert btw-verlaging energie in

Auteur: BNR Webredactie

Spanje gaat de btw op gas fors verlagen. Vanaf 1 oktober gaat de belasting van 21 procent naar 5 procent. Dat heeft premier Sánchez aangekondigd in een interview met de Spaanse nieuwszender Cadena SER. In principe geldt de maatregel tot het eind van dit jaar, maar Sánchez sluit niet uit dat de korting langer zal gelden.

(ANP / Imago Stock & People GmbH)

Met de maatregel wil de regering de 'kosten en lasten' van de oorlog in Oekraïne verdelen. Daarom worden energiebedrijven extra belast, om te voorkomen dat zij teveel profiteren van de gestegen energieprijzen.

Spanje heeft met partners van de Europese Unie toegezegd het gasverbruik met 7% te verminderen, hoewel het gasverbruik in Spanje dit jaar tot dusver is gestegen in vergelijking met vorig jaar.

Lees ook | Hoe Spanje met Europees geld miljoenen huizen gaat verduurzamen

Hittegolven in de zomer hebben geleid tot een piek in de vraag naar elektriciteit voor koelapparatuur, terwijl ook de productie van waterkracht is gedaald vanwege het gebrek aan water. Waterkracht is een belangrijke energiebron in Spanje.

Lees ook | Duitsland en Spanje bespreken energiecrisis

Ook Frankrijk neemt maatregelen tegen de stijgende prijzen van energie. Vanaf donderdag geldt een extra korting op benzine en diesel. De nu al geldende korting van 18 cent per liter, gaat de komende maand naar 30 cent. De rest van het jaar, geldt een korting van 10 cent.

Lees ook | Zo compenseren andere EU-landen inflatie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen