Internationaal1 sep '22 16:50

Topman Russische Lukoil op mysterieuze wijze overleden

Auteur: BNR Webredactie

De topman van het grootste private oliebedrijf van Rusland, Lukoil, is overleden. De Russische ondernemer Ravil Maganov (67) zou omgekomen zijn na een val uit een ziekenhuisraam. Onduidelijk is of hij zelf uit het raam sprong, dat er opzet in het spel was of dat het om een mogelijk ongeluk ging. Het Russische staatspersbureau Tass stelt dat Maganov zelfmoord heeft gepleegd, maar daar worden door andere media vraagtekens bij gezet.

Maganov is de voorzitter van de raad van bestuur van Lukoil en is niet de eerste topbestuurder van het bedrijf dat de afgelopen tijd op bijzondere wijze om het leven kwam. Ook voormalig Lukoil-topman Alexander Subbotin kwam in mei in bijzondere omstandigheden om het leven, zo schrijft het onafhankelijke Russische nieuwsmedium The Moscow Times.

 Ravil Maganov staat aan de rechterzijde van de Russische president Poetin.
Ravil Maganov staat aan de rechterzijde van de Russische president Poetin. (ANP / AFP)

Bronnen die spraken met persbureau Reuters stellen dat het 'hoogst onwaarschijnlijk' is dat Maganov vrijwillig een eind aan zijn leven maakte. Lukoil is het twee-na-grootste Russische oliebedrijf en was een van de enige Russische bedrijven die zich actief uitsprak voor het beëindigingen van de invasie in Oekraïne.

Lees ook | Russische economie lijdt amper aan sancties

Joost Bosman, Rusland-correspondent, vindt het opvallend dat Lukoil een andere doodsoorzaak aanwijst. 'Het bedrijf zegt dat de topman is overleden na een ziekbed. Hij was namelijk in behandeling in het ziekenhuis, anders zou hij daar ook niet zijn.'

Ook Bosman twijfelt of Maganov zelf een eind aan zijn leven maakte. 'Sommigen schrijven dat hij op een balkon een sigaretje aan het roken was, waarna hij viel. Dat is toch eigenaardig. Want hij is de achtste topman in de olie- en gassector is in acht maanden tijd die op vrij mysterieuze wijze om het leven komt.'

Meer verdachte doden

Naast de twee omgekomen Lukoil-bestuurders zijn er meer ondernemers die op verdachte wijze omgekomen zijn in Rusland, sinds de invasie in Oekraïne begon. Zo werd een dag na de invasie een Gazprom-directeur dood gevonden in zijn garage. In mei werd de oud-vicepresident van de Gazprombank dood gevonden in zijn appartement, samen met het lichaam van zijn vrouw en dochter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen