Internationaal1 sep '22 13:53

Gestrand schip bij Gibraltar lekt zware stookolie

Auteur: BNR Webredactie

Het vrachtschip dat onderweg was naar Vlissingen, maar door een aanvaring met een lng-tanker bij Gibraltar deels zonk, lekt zware stookolie. Een kleine hoeveelheid is ondanks een drijvende barrière in open zee terechtgekomen. Een sleepboot en een schip van de havenautoriteit van Gibraltar zijn bezig de olie op te vangen, melden de autoriteiten in het Britse overzeese gebiedsdeel in Zuid-Spanje.

Lees ook | Vrachtschip met gas zinkt onderweg naar Vlissingen

Tekst gaat verder onder de tweet

De zogeheten bulkcarrier van 178 meter vervoert staal en heeft meer dan 400 ton brandstof aan boord, bedoeld voor het schip zelf. De romp van het vaartuig is na de botsing met de 289 meter lange ADAM LNG gebroken, maar het schip is niet in twee delen uiteengevallen.

Nederlandse bergers

Een team van een Nederlands bergingsbedrijf heeft vastgesteld dat er olie lekte uit twee ventilatieopeningen in de brandstoftanks. Dat is uiteindelijk verholpen door duikers. Er wordt een tweede barrière aangelegd om verdere vervuiling te voorkomen. Een schip komt op korte termijn langszij te liggen om de brandstof vanuit de bulkcarrier te pompen.

Tekst gaat verder onder de tweet

De 24-koppige bemanning is eerder geëvacueerd. De lng-tanker ligt in de buurt voor anker.

(ANP / Zuma Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen