Internationaal2 sep '22 18:47

NASA en ESA maken zich op voor nieuwe lanceerpoging Artemis

Auteur: BNR Webredactie

Ruimtevaartorganisatie NASA doet morgen een nieuwe poging om de raket Artemis naar de maan te lanceren. Maandag werd de lancering nog uitgesteld door technische problemen, zaterdagavond om 20:17 uur (Nederlandse tijd) is er een nieuwe mogelijkheid. De lancering vindt plaats vanaf het Kennedy Space Center in Florida.

Het Artemis-maanprogramma is niet alleen belangrijk voor NASA, maar ook voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die een belangrijk aandeel levert in de ontwikkeling van de raket.

Lees ook | Lancering van maanraket gaat niet door, motor kampt met problemen

(ANP / EPA)

De eerste lanceerpoging ging maandag niet door, nadat een van de vier motoren aan boord van de raket niet op de juiste temperatuur kwam. Ook bleek er een waterstoflek te zijn. De weersvoorspellingen voor zaterdag zijn gunstig. Er worden slechts een paar kleine regenbuien verwacht. 'Ze denken dat er een kans van 60 procent is dat het weer meewerkt', zegt Rob van den Berg, ruimtevaartdeskundige bij sterrenwacht Sonneborgh.

Mocht het zaterdag niet lukken, dan is er maandagavond een nieuwe kans.

Krachtigste raket ooit

Voor het reizen naar de maan is een nieuwe draagraket gebouwd, het Space Launch System (SLS). Dat is de krachtigste raket ooit. Hij is 100 meter hoog en weegt met brandstof erbij zo'n 2,6 miljoen kilo. Helemaal bovenin zit het vaartuig ingepakt dat naar de maan moet gaan: de Orion.

De Verenigde Staten zijn al tientallen jaren bezig om terug te keren naar de maan. Tussen 1969 en 1972 liepen in totaal twaalf Amerikaanse astronauten daar rond. Dat waren allen blanke mannen. Op zijn vroegst in 2025 moeten de eerste mensen weer voet op de maan zetten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil dan dat ook vrouwen en mensen van kleur meegaan.

Bij de ontwikkeling van de Orion krijgen de Amerikanen hulp van de ruimtevaartorganisaties van Europa (ESA) en Canada (CSA). Bij volgende missies zitten de astronauten in het voorste deel van de Orion, dat in Amerika is ontwikkeld en gebouwd. De achterkant komt uit Europa. Dat deel zorgt onder meer voor elektriciteit. Die wordt opgewekt met vier grote zonnepanelen van Airbus Nederland uit Leiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen