Internationaal3 sep '22 10:38Aangepast op 16 sep '22 12:18

FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning

Auteur: ANP

De FBI vond begin vorige maand meer dan 11.000 overheidsdocumenten tijdens de huiszoeking in het resort van oud-president Donald Trump. Die lagen niet alleen in dozen in een opslagruimte, zoals eerder al duidelijk werd, maar werden ook gevonden in het persoonlijke kantoor van Trump.

Image
(ANP / AFP)

Verder werden er tientallen lege mappen aangetroffen, waaronder 48 met het opschrift 'geclassificeerd'. Dit roept volgens internationale media de vraag op of wel alle verdwenen documenten boven water zijn gekomen.

Lees ook | Biden waarschuwt voor 'aanvallen op democratie'

Een rechter die zich buigt over het verzoek van Trump om een onafhankelijke arbiter (special master) aan te stellen onthulde de informatie over de inval in Mar-a-Lago in Palm Beach (Florida) vrijdag. Volgens The Guardian geven deze rechtbankdocumenten het beste beeld tot nu toe van wat er in Trumps woning gevonden werd.

'Opzienbarende ontdekking'

FBI-agenten haalden 71 lege mappen uit het kantoor van Trump en 19 lege mappen uit een opslagruimte. Naast de 48 lege mappen met het opschrift 'geclassificeerd' lagen er ook veertig lege mappen waar 'gevoelige informatie' op stond. Waarom deze mappen geen papieren bevatten wordt niet duidelijk. Volgens de Britse krant kan de 'opzienbarende ontdekking' erop wijzen dat sommige van de meest geheime Amerikaanse overheidsdocumenten ook na de FBI-inval nog niet zijn teruggevonden.

Lees ook | Onafhankelijke 'special master' onderzoekt geheime documenten Trump

In het persoonlijke kantoor van de oud-president werden zeven documenten met het stempel 'topgeheim' aangetroffen. Deze papieren moeten volgens protocollen in overheidsfaciliteiten worden opgeborgen.

Lukraak

The New York Times schrijft dat langzamerhand duidelijk wordt hoe belangrijke overheidsdocumenten lukraak tussen andere spullen lagen. In één doos werden naast dertig krantenknipsels uit de periode 2008-2019 ook drie kledingstukken, een boek, elf vertrouwelijke, 21 geheime en 255 overheidsdocumenten of foto's zonder classificering gevonden.

Lees ook | Rechter gunt Trump mogelijkheid huiszoeking aan te vechten

Volgens de Amerikaanse krant lijken zorgen over het 'overtreden van regels die de nationale veiligheid moeten beschermen' dan ook terecht. Ook levert de onthulling extra bewijs dat de bewering van Trump dat hij alleen 'gedeclassificeerde' documenten in huis had 'onwaar' is, schrijft The New York Times.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen