Internationaal3 sep '22 14:20

Turkije wil bemiddelen in kwestie rond kerncentrale Zaporizja

Auteur: ANP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gezegd dat Turkije als bemiddelaar kan optreden in de kwestie rond de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Volgens het kantoor van de Turkse president wil het land 'een bemiddelde rol spelen, zoals het ook bij de 'graandeal' deed'.

Image
(ANP / AFP)

Turkije speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de deze deal in juli. Met de mede op initiatief van Turkije gemaakte afspraken kunnen vrachtschepen met graan onder toezicht en over veilige vaarroutes Oekraïense havens verlaten ondanks de oorlogshandelingen.

De kerncentrale in Enerhodar, de grootste van Europa, is de afgelopen tijd regelmatig onder vuur genomen. Rusland, dat de centrale heeft bezet, en Oekraïne beschuldigen elkaar van de aanvallen.

Lees ook | Kerncentrale Zaporizja levert geen stroom meer: 'Meltdown voorkomen'

Het Russische ministerie van Defensie meldde zaterdag dat Oekraïense troepen vrijdagavond laat hebben geprobeerd de kerncentrale aan te vallen en in te nemen. Meer dan 250 troepen van de Oekraïense marine zouden hebben geprobeerd de kust van een meer nabij het complex te bereiken. Russische troepen zouden de aanval hebben verijdeld met behulp van militaire helikopters en straaljagers.

Erdogan en Poetin zijn van plan om de kwestie rond de kerncentrale in Zaporizja tijdens een top in Oezbekistan later deze maand uitgebreid te bespreken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen