Internationaal5 sep '22 10:35

Turkse gigaflatie boven 80 procent

Auteur: Mark van Harreveld

De inflatie in Turkije kwam vorige maand boven de 80 procent uit. Een record. Schrale troost voor de Turkse consument: de stijging van de kosten van levensonderhoud viel met 80,2 procent lager uit dan verwacht. Economen hadden namelijk gerekend op een stijging van het algemene prijspeil met meer dan 81 procent.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat een hogere rente tot hogere prijzen leidt
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat een hogere rente tot hogere prijzen leidt (ANP / Anadolu Agency / Aytac Unal)

Sinds begin 2017 stijgen de consumentenprijzen in Turkije bijna zonder onderbreking met dubbele cijfers. Dit jaar maakte de prijsstijging een extra sprongetje door de stijgende kosten van energie en andere grondstoffen, die grotendeels werden veroorzaakt door het Russische avontuur in buurland Oekraïne. Daarnaast zijn ook de voedselprijzen in hoog tempo duurder geworden. Ter illustratie: de prijzen die Turkse fabrikanten voor hun producten vragen namen zelfs met bijna 144 procent toe.

Lees ook | Turkse economie groeit sterk ondanks torenhoge inflatie

De Turkse centrale bank sprak eerder de verwachting uit dat de inflatie dit najaar een piek bereikt van rond de 85 procent en tegen het einde van het jaar zal uitkomen op iets meer dan 60 procent.

Eind augustus werd nog bekend dat de Turkse economie ondanks de torenhoge inflatie groeide in het tweede kwartaal. Aangezien het leven van de Turken een stuk duurder is geworden leverden de consumptiebestedingen van huishoudens een belangrijke bijdrage aan de groei. Ook de export groeide stevig dankzij het herstel van de coronacrisis en een goedkopere Turkse lira. De heropleving van het toerisme na de coronabeperkingen gaf de economie eveneens een impuls.

Lees ook | Turkije verlaagt rente, ondanks giga-inflatie

Onconventionele economische theorie

De omstreden renteverlagingen die de Turkse centrale bank op aandringen van president Recep Tayyip Erdogan heeft doorgevoerd, jagen de groei ook aan. Erdogan vindt, in tegenstelling tot bijna iedereen die iets van economie af weet, dat een hogere rente leidt tot hogere prijzen. Onder druk van de president werd de rente in Turkije al flink verlaagd om de waarde van de Turkse lira te drukken. Zo werd de rente na een onderbreking van enkele maanden in augustus met een vol procentpunt teruggeschroefd naar 13 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen