Internationaal5 sep '22 16:21

Liz Truss volgt Boris Johnson op als premier van Verenigd Koninkrijk

Auteur: BNR Webredactie

Liz Truss is gekozen tot nieuwe leider van de Conservatieve Partij, en volgt daarmee Boris Johnson op als premier van het Verenigd Koninkrijk. Dat is zojuist bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Dit is wat je moet weten over de in 1975 geboren nieuwe Iron Lady.

Liz Truss won de verkiezing van oud-minister Rishi Sunak (Financiën), die lang als favoriet werd gezien. Truss kreeg 58 procent van de stemmen van de Conservatieve leden.

Johnson dient naar verwachting dinsdag zijn ontslag in bij koningin Elizabeth, waarna het staatshoofd Truss zal ontvangen. Dit gebeurt vanwege de gezondheid van de koningin niet op Buckingham Palace, maar in het Schotse Balmoral Castle. Truss wordt de derde vrouwelijke premier van het VK, na haar partijgenoten Margaret Thatcher en Theresa May.

Liz Truss is snel de politieke ladder opgeklommen. Na kabinetsfuncties onder David Cameron en Theresa May, is Truss sinds vorig jaar niet alleen minister van Buitenlandse Zaken in het het tweede kabinet van huidig premier Boris Johnson, ze is ook minister voor Vrouwen en Gelijkheid.

(ANP / Alamy Limited)

Liz Truss groeide de afgelopen weken uit tot de gedoodverfde kandidaat om Johnson op te volgen. Tijdens de campagne beloofde Truss ingrijpende economische veranderingen door te voeren, zoals het verlagen van belastingen en het afschaffen van energieheffingen. Tegenstanders noemen haar plannen onrealistisch die ook nog eens alleen maar de kosten van het levensonderhoud zullen verhogen. Truss beweert daarentegen dat zij juist de kosten van levensonderhoud gaat aanpakken.

Lees ook | Wordt Liz Truss de nieuwe Margaret Thatcher?

Thatcher-imitator?

De veelgemaakte vergelijking met voormalig premier Margaret Thatcher (1979 tot 1990) is zowel inhoudelijk als symbolisch relatief makkelijk te maken. Op zevenjarige leeftijd speelde Liz Truss al eens de rol van Thatcher, tijdens nep-verkiezingen op haar school in Oxford. In tegenstelling tot Thatcher, bleek dat geen succes. Ze geen kreeg nul stemmen. Nu, een kleine 40 jaar laten, lijkt ze toch de premier van het land te kunnen worden.

En dat heeft haar in haar zadel geholpen, zo denkt Verenigd Koninkrijk-correspondent Lia van Bekhoven. 'Ze is van huis uit een ideologe. De heimwee van de Conservatieven naar de manier van politiek van Thatcher uit de jaren tachtig heeft geholpen. Dus deze neo-liberale conservatieve vrouw uit de rechtse Brexit-vleugel van de partij zal het denk ik heel erg moeilijk vinden om haar ideeën en manier van politiek te laten varen tegen wat nodig is: een pragmatische aanpak van de crisis omtrent de kosten van het levensonderhoud.'

Niet blij

Zelf zegt ze niet heel enthousiast te zijn met de vergelijking met Thatcher. 'Het is behoorlijk frustrerend dat vrouwelijke politici altijd worden vergeleken met Margaret Thatcher, terwijl mannelijke politici niet worden vergeleken met Ted Heath', zegt ze in gesprek met de BBC.

Desondanks lijkt ze naar buiten toe de vergelijking bepaald niet uit de weg te gaan. Zo kleedt Truss zich geregeld in een stijl die verdacht veel doet denken aan The Iron Lady. Voor haar tegenstanders kan het ook geen toeval zijn dat Truss zich laat vastleggen op een rijdende tank, net als Maggie tijdens de Falklandoorlog in de jaren '80

Politieke windvaan

Waar Margaret Thatcher levenslang rechts en lid van de Conservatieve Partij was, is Truss een relatieve nieuwkomer in het conservatieve kamp. Truss was zelfs lid van de centrumlinkse Liberal Democrats. Ze sprak zich uit voor de afschaffing van de monarchie en de legalisering van cannabis.

Later, als lid van de Conservatieve Partij, waaide ze mee met verschillende verschillende politieke winden binnen de partij. Van anti-Brexit en fervent voorstander om het land in de EU te laten blijven, tot agressief anti-Brussel. Daarmee lijkt Liz Truss meer overeenkomsten met Boris Johnson te hebben dan met Thatcher. Truss' wispelturigheid over belangrijke politieke posities in de loop van de tijd heeft ertoe geleid dat veel waarnemers zich afvragen of haar overtuigingen oprecht zijn of opportunistisch.

Lees ook | Wie volgt Boris Johnson op als premier van Groot-Brittannië?

Haar agenda is inmiddels wel duidelijk. De inkomensbelasting moet omlaag, meer steun voor huiseigenaren en een hardere aanpak van asielzoekers. De staat mag dit allemaal gaan betalen, vindt Truss. En daarmee lijkt de werkelijke, ideologische, afstand van Margaret Thatcher groot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen