Internationaal5 sep '22 05:55Aangepast op 5 sep '22 07:41

Wordt Liz Truss de nieuwe Margaret Thatcher?

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

Vandaag wordt bekend wie de Britse premier Boris Johnson opvolgt. De leden van de Conservatieve Partij hebben daar de afgelopen weken over gestemd. Volgens Britse media wordt de uitslag aan het begin van de middag bekendgemaakt. Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss lijkt de gedoodverfde winnaar. 'Het zou een verrassing zijn als Sunak het wordt', zegt Peter de Waard, voormalig correspondent Groot-Brittannië.

Truss heeft premier Johnson niet laten vallen en zit nog steeds in zijn regering
Truss heeft premier Johnson niet laten vallen en zit nog steeds in zijn regering (ANP / Zuma Press / Martyn Wheatley/Parsons Media)

Als Liz Truss Boris Johnson vandaag opvolgt als premier zou ze de derde vrouwelijke Britse premier worden uit de geschiedenis. Na Theresa May en Margareth Thatcher die ze bewondert en die ze in stijl, kleding en taal lijkt te imiteren. Maar haar echte voorbeeld blijft Boris Johnson, zegt De Waard: 'Ze is een adept van Johnson en wil zijn beleid voortzetten'.

Truss heeft premier Johnson niet laten vallen en zit nog steeds in zijn regering. Ze heeft eerder gezegd het jammer te vinden dat hij moet opstappen. Volgens Truss heeft haar politieke baas het fantastisch gedaan door het Verenigd Koninkrijk uit de EU te loodsen en door tijdens de pandemie snel vaccins te regelen. Sunak heeft de regering deze zomer wel verlaten, naar eigen zeggen uit onvrede over het economische beleid.

100 miljard pond

Om de Britse inflatie te beteugelen en de armoedeval van veel Britten te voorkomen, wil Truss er een reddingspakket van 100 miljard pond doorheen jagen. Hoe ze dat echter gaar betalen, dat zegt ze niet. 'Dat is het probleem', zegt De Waard. 'Het is het dubbele van wat de Duitsers willen uitgeven, het is een ambitieus plan. Waarschijnlijk gaat ze deze week ook naar Kiev om Oekraïne een hart onder de riem te steken'.

Rampzalige erfenis

Truss zit in een weinig benijdenswaardige positie: ze erft een kapotte economie die geteisterd wordt door een gierende inflatie en een snel oplopend begrotingstekort. Daar moet veel geld tegenaan, onbekend is uit welke hoge hoed Truss dat gaat toveren nu ze blijft volhouden de belastingen niet te zullen verhogen. 'Ze heeft altijd gezegd de belastingen niet te verhogen, maar waar ze het geld vandaan gaat halen? Dat wordt een tekort in de begroting, daar zijn de Britten wel goed in'.

Johnson maakte deze zomer zijn vertrek bekend nadat zijn positie onhoudbaar was geworden. Hij lag politiek zwaar onder vuur vanwege een reeks schandalen, waaronder partygate. Dat was een affaire rond feestjes met overheidspersoneel die plaatsvonden terwijl het land vanwege de coronapandemie in lockdown zat. Omdat Johnson nog voor het eind van zijn regeringsperiode stopt, mocht zijn eigen partij een opvolger selecteren.

Truss versus Sunak

Leden van de Conservatieve Partij hadden in de laatste ronde de keuze tussen twee kandidaten: oud-minister van Financiën Rishi Sunak en Truss. Zij deed het goed in de peilingen.

Als de winnaar van de partijverkiezing maandag bekend is, moet Johnson nog naar de koningin om formeel zijn ontslag in te dienen. Dat gebeurt naar verwachting op dinsdag. Zijn opvolger krijgt daarna direct te maken met een paar loodzware dossiers, zoals hoge inflatie en het conflict in Oekraïne.

Lees ook | Truss: taak van Britse centrale bank om inflatie aan te pakken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen