Internationaal6 sep '22 06:02Aangepast op 7 sep '22 10:38

Liz Truss vandaag beëdigd als premier

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier Boris Johnson dient vandaag zijn ontslag in bij koningin Elizabeth. Kort daarna zal Her Majesty de nieuwe leider van de Conservatieve Partij Liz Truss ontvangen en vragen een regering te vormen in haar naam.

De koningin ontvangt de nieuwe regeringsleider normaal gesproken in Buckingham Palace, maar om gezondheidsredenen blijft Elizabeth dit keer in Schotland. Johnson en Truss reizen daarom af naar haar landgoed Balmoral Castle.

(ANP / EPA)

Vijftien premiers

In de liefst zeventig jaar dat Elizabeth II nu op de Britse troon zit, heeft ze vijftien premiers langs zien komen. De eerste premier in het tijdperk Elizaberth was Winston Churchill en Liz Truss zal na haar benoeming de zestiende zijn. Truss derde vrouw in die functie, in navolging van haar partijgenoten Margaret Thatcher en Theresa May.

Lees ook | Liz Truss volgt Boris Johnson op als premier van Verenigd Koninkrijk

Boris Johnson heeft met een laatste toespraak afscheid genomen als premier van het Verenigd Koninkrijk. Op een vol Downing Street sprak hij voor de deur van zijn ambtswoning partijgenoten en familieleden toe. Hij vergeleek zijn drie jaren als regeringsleider met een 'opstijgende raket die nu zijn taken volbracht heeft'. Nu komt Johnson naar eigen zeggen, net als een raket, "weer terug in de atmosfeer om ergens ongemerkt te landen in een afgelegen hoek van de Stille Oceaan".

Downing Street 10

Na het bezoek aan de koningin zal Truss weer teruggaan naar Londen om een toespraak te houden voor haar nieuwe ambtswoning op Downing Street 10. De rest van de dag zal Truss bezig zijn met het samenstellen van haar ministersploeg.

Oud-minister Rishi Sunak van Financiën zal geen rol in haar nieuwe kabinet krijgen, meldt The Guardian. Sunak was de voornaamste rivaal van Truss voor het leiderschap van de Conservatieve Partij.

Binnen enkele uren nadat Truss tot winnaar van de race was uitgeroepen, zei Priti Patel dat ze aftreedt als minister van Binnenlandse Zaken. Naar verwachting neemt Suella Braverman, momenteel de procureur-generaal van de regering, Patels post over. Thérèse Coffey, de huidige minister van Werk en Pensioenen, wordt vermoedelijk minister van Volksgezondheid onder Truss.

Lees ook | Fragiele Queen benoemt Liz Truss als premier

Wat zijn de plannen?

Woensdag wacht het eerste wekelijkse vragenuurtje in het Lagerhuis, waar de oppositie wil horen wat haar plannen zijn om de economische crisis in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken. Ze zei tijdens haar overwinningsspeech maandag dat ze met een 'gewaagd plan' zal komen om de belastingen te verlagen en de economie te laten groeien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen