Internationaal6 sep '22 10:09Aangepast op 16 sep '22 12:17

Arbiter beoordeelt rechtmatigheid FBI-inval

Auteur: Mark van Harreveld

Een onafhankelijke arbiter gaat beoordelen in hoeverre de FBI juist heeft gehandeld door documenten in beslag te nemen in de villa van oud-president Trump. Dat heeft een rechter in Florida bepaalt. Deze 'special master' gaat bekijken of sommige documenten geheim mogen blijven. Met deze uitspraak krijgt Trump gelijk van de rechter, die hij overigens zelf benoemd heeft.

Image
(ANP / Associated Press / Morry Gash)

Lees ook | Onafhankelijke 'special master' onderzoekt geheime documenten Trump

'Justitie mag nu even niet verder', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. Trumps team moet nu samen met dat van het ministerie van Justitie een lijst van kandidaten opstellen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Dat wordt een lastige klus, en niet alleen omdat Trump een diepgeworteld wantrouwen koestert ten aanzien van alles wat maar met de federale overheid te maken heeft. Kandidaten moeten ook door de veiligheidscheck komen om de geheime documenten te mogen inzien. De deadline van dit karwei is vrijdag, dan mag de arbiter de duizenden documenten doorpluizen waar Justitie al een maand mee bezig is.

Lees ook | FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning

Executive privilege

De hamvraag: heeft de FBI juist gehandeld door die spullen op te halen? Niet volgens Trump die een beroep doet op zijn executive privilege als president - de regel dat een president ook vertrouwelijke gesprekken in het Witte Huis mag voeren. Het ministerie van Justitie is daar heel stellig in: dit zijn overheidsdocumenten en die vallen niet onder dat privilege. Overigens is er nog een instantie die de documenten doorzoekt: de Director of National Security onderzoekt simultaan of de nationale veiligheid op enig moment in het geding is geweest.

Hoewel de meeste juristen ervan overtuigd zijn dat het ministerie van Justitie in zijn recht staat, heeft de rechter anders beslist. Ook dat is saillant: vlak voor Trump het Witte Huis verliet, stelde hij deze rechter aan. 'Zijn team heeft dan ook expres voor deze rechter gekozen', zegt Postma.

Lees ook | Postma in Amerika | Wel of geen belemmering van de rechtsgang in Mar-a-lago?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen