Internationaal6 sep '22 14:12Aangepast op 8 sep '22 10:48

Fragiele Queen benoemt Liz Truss als premier

Auteur: BNR Webredactie

De Britse koningin Elizabeth II heeft Liz Truss benoemd als premier van het Verenigd Koninkrijk. Normaal gesproken vindt deze ceremonie plaats op Buckingham Palace, maar door 'mobiliteitsproblemen' van de 96-jarige vorstin, gebeurde dit op het koninklijke landgoed Balmoral Castle in Schotland.

Lees ook | Truss presenteert haar prioriteiten

Toen Elizabeth in 1952 na het overlijden van haar vader de troon besteeg, was de Britse legende Winston Churchill haar eerste premier. Zeventig jaar verder is Liz Truss de vijftiende premier die door Elizabeth ceremonieel wordt gevraagd een regering te vormen in haar naam.

Toen Truss 19 jaar was pleitte ze in een van haar eerste publieke optredens voor het afschaffen van de monarchie. Naar eigen zeggen realiseerde ze zich 'vrijwel meteen na die toespraak' dat het een fout was. Ze is van mening veranderd en tegenwoordig voorstander van het koningshuis.

Snel terug naar Londen

Na het bezoek aan de koningin vliegt Truss terug naar Londen om zo haar ministersploeg samen te stellen. Morgen staat eerste parlementaire vragenuurtje op het programma.

Lees ook | 'Liz Truss zal snel in Kiev te zien zijn'

De oppositie wil van haar weten hoe ze de stijgende kosten van energie en levensonderhoud gaat aanpakken. Volgens persbureau Bloomberg is de nieuwe premier van plan 130 miljard pond (151 miljard euro) uit te trekken om huishoudens te behoeden voor hoge energierekeningen. Daarnaast zou er een pakket van 40 miljard pond klaarliggen om bedrijven te ondersteunen.

Lees ook | Queen Elizabeth zegt afspraken af

(ANP / Alamy Limited)

Lees ook | Liz Truss vandaag beëdigd als premier


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen