Internationaal7 sep '22 11:14Aangepast op 14 sep '22 12:37

Poetin haalt uit: 'onmogelijk om Rusland te isoleren'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische president Vladimir Poetin heeft uitgehaald naar de westerse wereld. Volgens hem is het onmogelijk om zijn land te isoleren met alle sancties, zo zei hij op een economisch forum in de havenstad Vladivostok.

Rusland is volgens Poetin steeds meer aan het kijken naar economische mogelijkheden in het Midden-Oosten en Azië.
Rusland is volgens Poetin steeds meer aan het kijken naar economische mogelijkheden in het Midden-Oosten en Azië. (ANP / Associated Press)

De Russische economie zou makkelijk weten om te gaan met de 'financiële en technologische agressie' van de westerse wereld, zei Poetin. Volgens Poetin heerst er in het Westen een 'sanctiekoorts' tegen zijn land vanwege de oorlog in Oekraïne. 'Het maakt niet uit hoe graag iemand Rusland wil isoleren, het is niet mogelijk', zegt de Russische leider die meent dat de sancties juist een bedreiging zijn voor de rest van de wereld. Zo stelt hij ook dat de sancties meer pijn doen in het Westen, dan in Rusland. Ook vindt hij dat de sancties 'kortzichtig' zijn en een 'agressieve poging is om werelddominantie te forceren'.

Volg ons liveblog voor het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan

Rusland kijkt naar alternatieven

Rusland is volgens Poetin steeds meer aan het kijken naar economische mogelijkheden in het Midden-Oosten en Azië. Hij wil meer gas en olie verkopen aan bijvoorbeeld China. De wereldwijde vraag naar Russische fossiele brandstoffen is groot, aldus Poetin.

Lees ook | China wil met Rusland werken aan nieuwe wereldorde

Hij verklaarde verder dat de problemen op de wereldwijde voedselmarkt waarschijnlijk zullen verergeren. Oekraïne en Rusland zijn belangrijke producenten van landbouwgoederen en vanwege de oorlog is de export van bijvoorbeeld graan en zonnebloemolie sterk ontregeld. Daardoor zijn de prijzen van veel levensmiddelen hard gestegen en dreigt in sommige landen zelfs hongersnood. Poetin stelde wel dat Moskou er alles aan doet om de Oekraïense graandeal succesvol te laten zijn.

Nord Stream 1 is geen wapen, stelt Poetin

Ook zei Poetin dat Rusland energie niet als wapen inzet. Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft de leveringen van gas via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 naar Duitsland volledig stilgelegd, naar eigen zeggen vanwege technische problemen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei woensdag dat het Kremlin Duitsland en andere Europese landen wil chanteren door de gasleveringen te stoppen. Volgens Scholz probeert Poetin op die manier verdeeldheid te zaaien in Europa

Lees ook | 'Rusland koopt munitie in Noord-Korea'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen