Internationaal7 sep '22 13:38Aangepast op 9 sep '22 10:52

Brussel neemt drastische maatregelen op energiemarkt

Auteur: BNR Webredactie

Brussel neemt drastische maatregelen op de energiemarkt. De Europese Commissie zet een prijsplafond op Russisch gas. Daarnaast moet het energieverbruik in de EU verplicht omlaag en komt er een limiet op de winsten van energiebedrijven. 'Het is tijd dat de energiebedrijven hun solidariteit tonen,' zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Deze en nog enkele andere maatregelen moeten de vraag naar elektriciteit in de EU omlaag brengen, terwijl het prijsplafond ervoor moet zorgen dat Rusland minder geld voor zijn oorlogskas binnenkrijgt.

(ANP / AFP)

Later deze week komen de Europese energieministers bijeen in Brussel. De nood is hoog, nu Rusland de gasleveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding voor onbepaalde tijd heeft stopgezet.

Lees ook | 'Geen crisisplan voor gasloze winter'

Volgens Von der Leyen verkeert Europa in een buitengewone situatie. 'Niet alleen omdat Rusland een onbetrouwbare partner is gebleken, maar ook omdat Rusland de gasmarkt manipuleert.' Daarom komt de commissie met maatregelen om de huidige situatie het hoofd te kunnen bieden. 'We moeten de Russische inkomsten verlagen die Poetin gebruikt om deze gruwelijke oorlog in Oekraïne te financieren', zegt Von der Leyen.

Lees ook | Gasopslagen voor 80 procent gevuld

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook wil voorzitter Ursula von der Leyen dat de overwinsten van bedrijven die lage kosten hebben voor de opwekking van elektriciteit aan banden worden gelegd. Daarom zouden olie- en gasbedrijven een 'solidariteitsbijdrage' moeten leveren, zonder aan te geven wat die bijdrage zou moeten zijn.

Lees ook | Poetin haalt uit: 'onmogelijk om Rusland te isoleren'

PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim spreekt van 'broodnodige stappen in de goede richting', maar heeft ook kritiek. 'Helaas wordt er te beperkt ingegrepen op de gasmarkt, en is het erg wensdenken dat de fossiele brandstofbedrijven solidair zullen zijn', zo schrijft hij op Twitter.

Rusland waarschuwt

De Russische president Vladimir Poetin noemt de voorstellen 'dom'. Hij dreigt de Russische gas- en olieleveringen aan de EU volledig te stoppen als het doorgaat. 'Het Westen wordt bevroren', zo waarschuwt hij. Von der Leyen noemt de reactie uit Moskou 'geen verrassing.'

Lees ook | Rutte draait naar steun voor prijsplafond energie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen