Internationaal7 sep '22 20:46Aangepast op 16 sep '22 09:53

Premier Truss zet in op Britse energie en belastingverlaging voor bedrijven

Auteur: BNR Webredactie

Liz Truss wil meer olie en gas uit de Noordzee winnen en meer investeren in kernenergie. Dat zei de nieuwe Britse premier tijdens haar eerste vragenuurtje in het parlement. 'Ik wil dat we meer eigen energie opwekken en gebruiken.'

Daarnaast zei Truss tegen het opleggen van een tijdelijke belastingverhoging op de winsten van energiebedrijven te zijn om zo de hoge ​​energieprijzen aan te pakken. Deze zogenaamde windfall tax weerhoudt volgens Truss bedrijven om in het VK te investeren. Later deze week komt een uitgebreider plan waarmee mensen moet worden geholpen bij de hoge energierekening.

'Tenenkrommend'

Volgens Peter Brusse, voormalig correspondent Verenigd Koninkrijk, waren zowel het optreden vandaag als de eerste speech dinsdagavond 'tenenkrommend.' 'Het is alsof een robot het woord heeft genomen.' Wat dat betreft lijkt Truss een stuk minder op voorganger Boris Johnson, die verbaal een stuk sterker was. Brusse verwacht dat Truss op korte termijn veel tegenstand zal krijgen op haar beleid.

Lees ook | Schrappen bonusplafond moet Londen financiële wereldhoofdstad maken

Belastingverlaging

De premier zei verder de belasting voor bedrijven fors te willen verlagen zodat op die manier meer kan worden geïnvesteerd in de Britse economie, wat volgens Truss tot meer werkgelegenheid zou leiden.

'Niemand weet hoe ze dit gaat doen', zegt Brusse. 'Het is typisch liberaal, business heeft de eerste prioriteit.' Vermoedelijk wil ze het plan gaan bekostigen met leningen.

Leden van oppositiepartij Labour wierpen onder luid gejoel tegen dat de belastingverlagingen voor bedrijven tot fors lagere inkomsten zal leiden, waarvoor werkende Britten uiteindelijk moeten opdraaien. Zij zetten liever in op lastenverlichting voor door inflatie getroffen burgers dan op 'miljarden ponden voor Amazon', zoals een Labour-lid het verwoordde.

Brexit

Ook ging Truss uitgebreid in op vragen over het zogeheten Noord-Ierse Protocol. Daarin werd na de brexit afgesproken dat Noord-Ierland deel zou blijven uitmaken van de Europese interne markt, ondanks dat Noord-Ierland onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Het akkoord leidt er onder meer toe dat goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan door de douane worden gecontroleerd in de lucht- en zeehavens van Noord-Ierland. Volgens de Britse regering is die afspraak onwerkbaar. Truss zei die situatie te willen 'oplossen' door met de Noord-Ieren en Brussel te onderhandelen over wijzigingen in het protocol, zonder over die wijzigingen in detail te treden.

Gevraagd of het niet zaak is om eerst nieuwe verkiezingen uit te schijven alvorens ingrijpende maatregelen door te voeren, zei de kersverse premier: 'Wat het Britse volk wil, is een regering die gaat doen wat ik als premier vastbesloten ben te doen: de energiecrisis oplossen, onze economie op gang brengen en ervoor zorgen dat mensen doktersafspraken kunnen krijgen', zei Truss. 'Daar ligt mijn focus.'

Onwelkome vergelijking Thatcher

Op haar eerste dag in functie is de Britse premier Liz Truss erin geslaagd om in ieder geval op één punt de herinnering aan haar grote voorbeeld Margaret Thatcher op te roepen: de wisselkoers tussen het Britse pond en de Amerikaanse dollar.

Het pond daalde woensdag met 1 procent tot 1,1406 dollar, het laagste niveau sinds 1985. Dat was in de tijd dat Thatcher halverwege haar elfjarige periode aan de macht was. Net als toen was de inzinking vooral het gevolg van de sterkere dollar. Maar de daling van de munt onderstreept ook de uitdagingen waar de Britse regering voor staat nu het land worstelt met een aanhoudend hoge inflatie en een recessie die op de loer ligt.

Vrees voor politieke instabiliteit

De Britse belastingbetaler zal de komende 18 maanden naar verluidt tot 200 miljard pond (ruim 230 miljard euro) moeten ophoesten om de kosten te dekken van de plannen Truss om de energieprijzen in toom te houden. In haar partij leven zorgen dat haar eerste stappen in het ambt grote fouten blijken te zijn. Daarmee zou een periode van politieke instabiliteit kunnen ontstaan.

De verwachte klap voor de economische groei in combinatie met een groeiend handelstekort drukt op de waarde van het pond. De munt is dit jaar al meer dan 15 procent verzwakt.

(ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen