Internationaal8 sep '22 14:59Aangepast op 9 sep '22 12:34

Liveblog | Amerika stuurt miljarden aan militaire steun

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 197 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden. Volg de laatste updates in het liveblog van 9 september.

Oekraïne zegt terreinwinst te boeken

14:55 | Het Oekraïense leger zegt flinke terreinwinst te hebben geboekt in de strijd tegen de Russische bezetter. In de oostelijke regio Charkov zouden meer dan twintig dorpen en steden zijn heroverd en ook in het zuiden van het land zijn successen behaald. In totaal is er volgens de militaire leiding meer dan zevenhonderd vierkante kilometer op de Russen teruggewonnen, meldt het Oekraïense persbureau Interfax.

Russische troepen lieten eerder weten dat ze vrouwen en kinderen evacueren uit de stad Koepjansk, een belangrijk transportknooppunt in de regio Charkov. 'We zien ons gedwongen de bevolking, in ieder geval vrouwen en kinderen, in veiligheid te brengen, omdat de stad wordt blootgesteld aan raketaanvallen door Oekraïense militaire eenheden', zei het hoofd van de door Rusland aangestelde militaire regering, Vitali Gantsjev, volgens staatspersbureau TASS.

Amerika stuurt miljarden aan militaire steun

12:50 | De Verenigde Staten stellen 2 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) beschikbaar voor militaire financiering van Oekraïne en achttien andere landen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken brengt donderdag een verrassingsbezoek aan Kiev om het over de steun te hebben.

Het gaat om leningen en subsidies waarmee de landen Amerikaanse wapens kunnen kopen. De bedoeling is dat de bondgenoten zich daarmee kunnen verdedigen tegen toekomstige Russische agressie. Het is nog niet duidelijk hoeveel van de 2 miljard dollar naar Oekraïne gaat en welke andere achttien landen aanspraak kunnen maken op het geld.

Dit pakket komt bovenop de 675 miljoen dollar (676 miljoen euro) aan wapensteun die het Amerikaanse ministerie van Defensie al eerder op de dag aan Oekraïne beloofde.

Rusland beginnen evacuatie Koepjansk

12:40 | Russische troepen zeggen dat ze vrouwen en kinderen evacueren uit de stad Koepjansk, een belangrijk transportknooppunt in de oostelijke Oekraïense regio Charkov. 'We zien ons gedwongen de bevolking, in ieder geval vrouwen en kinderen, in veiligheid te brengen, omdat de stad wordt blootgesteld aan raketaanvallen door Oekraïense militaire eenheden', zei het hoofd van de door Rusland aangestelde militaire regering, Vitali Gantsjev, volgens staatspersbureau TASS.

Koepjansk ligt op het kruispunt van verschillende spoorlijnen en hoofdwegen. Het wordt als strategisch belangrijk beschouwd omdat het op de aanvoerroute ligt voor Russische troepen die naar de Donbas-regio marcheren.

Volgens Russische oorlogscorrespondenten is het Oekraïense leger ongeveer 20 kilometer opgeschoten in door Rusland bezet gebied nabij de plaats Balaklia, ongeveer 60 kilometer van Koepjansk.

Amerika stuurt meer wapens naar Oekraïne

11:15 | De Amerikaanse president Joe Biden heeft toestemming gegeven voor nog eens 675 miljoen dollar (676 miljoen euro) aan wapensteun voor Oekraïne. De hulp bestaat onder meer uit houwitsers, raketten en artilleriemunitie, maakte minister Lloyd Austin van Defensie donderdag bekend op luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland.

Lees ook | Westen vergadert over steun Kiev, Oekraïne treft Russische doelen op Krim

Austin is op Ramstein om samen met tientallen defensieministers te bespreken hoe Oekraïne ook op de lange termijn kan worden geholpen tegen de Russische invasie. Tijdens het overleg komt onder meer aan bod hoe landen kunnen samenwerken bij de training van Oekraïense militairen.

Nieuwste iPhones ook in Rusland verkrijgbaar

10:45 | Ook Russen krijgen de kans om een nieuwe Apple iPhone 14 te kopen, ondanks het feit dat het Amerikaanse technologiebedrijf Rusland eerder de rug toekeerde vanwege de oorlog in Oekraïne. Russische bedrijven kunnen echter gebruikmaken van een speciale importregeling.

Podcast | Extra Digitaal: nieuwe Apple Watch Ultra, iPhone 14 en AirPods Pro Series 2

Rusland kondigde de regeling in maart aan, kort na de invasie in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland. Daarmee is het voor detailhandelaren toegestaan om producten uit het buitenland te importeren zonder toestemming van de eigenaar van het handelsmerk.

Op de vraag of de nieuwe iPhone, die Apple woensdag onthulde, onder de regeling zou worden ingevoerd, zei minister van Handel en Industrie Denis Manturov: 'Waarom niet? Als consumenten deze telefoons willen kopen, ja. Die mogelijkheid zal er zijn.'

Lees ook | Nieuwste iPhones ook verkrijgbaar in Rusland: 'Waarom niet?'

Westerse alliantie vergadert over steun Oekraïne

09:15 | De Verenigde Staten en de bondgenoten komen vandaag bijeen op de Duitse luchtmachtbasis Ramstein om te kijken wat Oekraïense defensie nog nodig heeft. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin is de gastheer, ook NAVO-chef Jens Stoltenberg is van de partij. 'Het gaat over hoe de steun aan Oekraïne zal worden voortgezet', zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Volgens Wijninga heeft de westerse alliantie al eerder besloten om Oekraïne te blijven steunen, maar is de vraag hoe dat gestalte moet krijgen. Alle overtollige voorraden zijn immers al richting Kiev verscheept, wie wil blijven leveren doet dat uit eigen voorraad. 'En dat betekent dat je moet bijbestellen'.

Lees ook | Westerse alliantie vergadert over steun Oekraïne

Belarus oefeningen bij Polen

08:30 | Belarus is begonnen met militaire oefeningen bij de stad Brest nabij de Poolse grens, de hoofdstad Minsk en de noordoostelijke regio Vitebsk die tegen de grens met Rusland ligt. Volgens het Belarussische ministerie van Defensie duren de oefeningen tot 14 september.

Het ministerie stelt dat wordt geoefend op "het bevrijden van tijdelijk door de vijand ingenomen gebied" en het herwinnen van de controle over grensregio's. Aanmelden van de oefening bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) was gezien het niveau van de militairen en de militaire uitrusting die ze gebruiken volgens Belarus niet nodig.

Nieuwe lng-terminal in gebruik

07:00 | Twee drijvende lng-fabrieken worden vandaag in gebruik genomen in de Groningse Eemshaven. De twee schepen kunnen het vloeibaar gemaakte aardgas weer in gasvorm omzetten waarna het aan het Nederlandse gasnet gevoed kan worden. De eerste lading lng komt donderdag rond 10.00 uur aan in de Eemshaven.

De twee schepen moeten de Nederlandse capaciteit voor het ontvangen van lng vergroten en Europa helpen minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

Lees meer | Met nieuwe lng-terminal zijn we íets minder afhankelijk van gas uit Rusland

Image
(ANP / AFP)

Oekraïne achter aanvallen op Krim

05:50 | Een serie explosies die het schiereiland de Krim vorige maand trof, was het werk van het Oekraïense leger. De ontploffingen, die naast een Russisch legerdepot ook een militair vliegveld hebben beschadigd, werden volgens de opperbevelhebber van het Oekraïense leger veroorzaakt door raketaanvallen. Het is voor het eerst dat Kiev toegeeft achter de aanvallen te zitten.

De belangrijkste man van het Oekraïense leger, Valeri Zaloezjny, schrijft woensdag in een artikel voor de nieuwssite Ukrinform over de raketaanvallen. Tien Russische gevechtsvliegtuigen zouden begin vorige maand op een luchtmachtbasis op de Krim zijn vernietigd "om het Kremlin te tonen dat Kiev ook ver van de frontlinie doelen kan treffen". The New York Times bevestigde eerder op basis van satellietbeelden dat zeker acht toestellen door meerdere explosies werden vernietigd. Rusland stelde destijds slechts dat de ontploffing van munitie de schade veroorzaakte. Het ministerie van Defensie ontkende een aanval.

Ook Oekraïne gaf niet eerder officieel toe verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen, waarbij meerdere gewonden en een dode viel. Wel hintte president Volodimir Zelenski erop, door te stellen dat de "oorlog met Rusland pas eindigt als het door Moskou in 2014 geannexeerde schiereiland de Krim is bevrijd". Ook waarschuwde hij Oekraïners in bezet gebied vorige maand weg te blijven van militaire faciliteiten "om zo het aantal burgerdoden te beperken".

In het artikel voor Ukrinform waarschuwt Zaloezjny ook voor de mogelijkheid dat het Kremlin een nucleair wapen inzet. Een "beperkte nucleaire oorlog tussen Rusland en het Westen" valt wat hem betreft niet uit te sluiten.

Begroting Oekraïne 2023 in teken van oorlog

05:00 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft woensdag gezegd dat de begroting voor 2023 voor een groot deel in het teken staat van de oorlog tegen de Russen. Meer dan een biljoen hryvnia (ongeveer 27,5 miljard euro) is bestemd voor defensie en veiligheid.

In zijn avondtoespraak beloofde Zelenski dat sociale verplichtingen, zoals pensioenen, volledig zullen worden nagekomen. Uitgaven die niet absoluut noodzakelijk zijn, moeten zoveel mogelijk worden beperkt.

Zelenski sprak ook klare taal over het tegenoffensief van zijn strijdkrachten in het oosten van het land. "Goede berichten deze week uit de regio Charkov", zei hij in de gebruikelijke videoboodschap. Oekraïense legereenheden zijn met succes opgerukt naar de stad Balaklyja en hebben verscheidene dorpen heroverd op de Russen. "Het is nog niet de tijd namen te noemen waar de Oekraïense vlag weer wappert".

Ook in het zuiden van het land, rond Cherson, meldde Kiev vorderingen. Volgens de nieuwssite Ukrinform zijn bovendien opnieuw doelen op de Krim onder vuur genomen en werd een Russische gevechtshelikopter neergehaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen