Internationaal8 sep '22 13:28Aangepast op 9 sep '22 10:38

VS investeert miljarden in strijd tegen 'Russische agressie'

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten stellen 2 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) beschikbaar voor militaire financiering van Oekraïne en achttien andere landen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is op dit moment in Kiev om het over de steun te hebben.

Het gaat om leningen en subsidies waarmee de landen Amerikaanse wapens kunnen kopen. De bedoeling is dat de bondgenoten zich daarmee kunnen verdedigen tegen toekomstige Russische agressie. Het is nog niet duidelijk hoeveel van de 2 miljard dollar naar Oekraïne gaat en welke andere achttien landen aanspraak kunnen maken op het geld.

Volg alles over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog

(ANP / Associated Press)

Dit pakket komt bovenop de 675 miljoen dollar (676 miljoen euro) aan wapensteun die het Amerikaanse ministerie van Defensie al eerder op de dag aan Oekraïne beloofde. Die hulp bestaat onder meer uit houwitsers, raketten en artilleriemunitie, maakte minister Lloyd Austin van Defensie donderdag bekend op luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland.

Austin is op Ramstein om samen met tientallen defensieministers te bespreken hoe Oekraïne ook op de lange termijn kan worden geholpen tegen de Russische invasie. Tijdens het overleg komt onder meer aan bod hoe landen kunnen samenwerken bij de training van Oekraïense militairen.

Lees ook | Westen vergadert over steun Kiev, Oekraïne treft Russische doelen op Krim

Washington heeft al meer dan 10 miljard dollar (ruim 10 miljard euro) aan militaire steun aan de regering van de Oekraïense president Volodimir Zelenski gegeven sinds Russische troepen op 24 februari het land binnenvielen. Ook andere landen, waaronder Nederland, hebben wapens en uitrusting gestuurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen