Internationaal8 sep '22 19:40

Koningin Elizabeth (96) overleden

Auteurs: BNR Webredactie en Julian Verbeek

Op 'vredige wijze' is de Britse koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleden, meldt Buckingham Palace. In het bijzijn van familieleden heeft de monarch in het Schotse kasteel Balmoral haar laatste adem uitgeblazen. Elizabeth zat zeventig jaar op de troon en was daarmee de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis.

Op 'vredige wijze' is de Britse koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleden, meldt Buckingham Palace.
Op 'vredige wijze' is de Britse koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleden, meldt Buckingham Palace. (ANP / Alamy Limited)

Bij de geboorte van Elizabeth in 1926 leek het er aanvankelijk helemaal niet op dat zij de troon ooit zou bestijgen, haar oom Albert was de eerste in de lijn voor troonopvolging. Toen Edward eind 1936 na krap een jaar aftrad vanwege zijn relatie met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson, werd Elizabeths vader George VI koning en zij kroonprinses.

Lees ook | Britten willen hun koningshuis op de schop

In 1953 overleed haar vader, op wie ze zeer gesteld was, en werd de vijfentwintigjarige Lillibet - zoals haar gezin haar noemde - koningin Elizabeth II. Het begin van haar ambtsperiode werd gekenmerkt door het uiteenvallen van het Britse Empire. Een voor een kregen koloniën over de hele wereld hun onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

Commonwealth - een familie van landen

Hoewel steeds meer landen onafhankelijk werden, bleven de banden met de Britten sterk. De Commonwealth werd de organisatie die talloze voormalig-koloniën met elkaar verbond, dit wordt gezien als een van Elizabeths verdiensten.

Daarnaast was zij bij haar overlijden naast het Verenigd Koninkrijk staatshoofd in veertien andere landen. Te weten Antigua en Barbuda, Australië, de Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nieuw Zeeland, Papua New-Guinea, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Solomon eilanden en Tuvalu. In veel van deze landen wordt de discussie gevoerd om deze laatste banden met het het Verenigd Koninkrijk met het overlijden van Elizabeth definitief door te snijden.

Never explain, never complain

In haar liefst zeventig jaar op de troon zag ze vijftien premiers voorbijkomen, beginnende bij Winston Churchill tot haar laatste benoeming van Liz Truss deze week nog. Al die tijd onthield ze zich zonder uitzondering van commentaar over de politieke situatie, wat haar tot een verbindend en bewonderd figuur maakte.

Het adagium van Elizabeth was 'never complain; never explain' (nooit klagen, nooit verklaren). Ze hield de mystiek rond het eeuwenoude Britse koningshuis in stand door controverse te negeren en stug door te gaan. Dit kwam haar bij het overlijden van prinses Diana in 1997 op forse kritiek te staan, toen het volk haar ijzerenheinigheid als kil zag.

Schandalen om Meghan en Andrew

De afgelopen jaren kwam het koningshuis onder meer in de publiciteit door toedoen van prins Andrew, de zoon van de vorstin. Die raakte in opspraak door zijn banden met Jeffrey Epstein, een omstreden multimiljonair die was opgepakt op verdenking van het seksueel misbruik van minderjarigen. Ook was er veel aandacht voor de breuk tussen prins Harry en het koningshuis. De zoon van Charles en Diana verhuisde met zijn echtgenote Meghan naar de Verenigde Staten.

Elizabeth bleef ondanks haar gevorderde leeftijd lange tijd zeer actief, maar daar kwam in de periode voor haar dood verandering in. Ze verscheen vanwege haar gezondheid niet vaak meer in het openbaar en zag ook af van diverse officiële taken. Zo droeg Elizabeth dit jaar de Queen's Speech, onderdeel van de traditionele opening van het Britse parlementaire jaar, over aan haar zoon Charles.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen