Internationaal8 sep '22 19:06Aangepast op 9 sep '22 11:29

Oekraïne boekt onverwachte terreinwinst

Auteur: BNR Webredactie

Het Oekraïense leger zegt flinke terreinwinst te hebben geboekt in de oostelijke regio Charkiv. Volgens het Oekraïense persbureau Interfax zijn er al meer dan twintig dorpen en steden veroverd. Volgens de militaire leiding is er zevenhonderd vierkante kilometer op de Russen gewonnen. Patrick Bolder, defensie-analist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, ziet de opmars in het oosten als 'een verrassende ontwikkeling'.

Russische troepen lieten eerder weten dat ze vrouwen en kinderen evacueren uit de stad Koepjansk. De opmars naar deze stad is volgens Bolder bijzonder, omdat de Oekraïners eerder een tegenoffensief hebben aangekondigd in de provincie Cherson. De Russen hebben om deze reden besloten 20.000 troepen weg te halen uit de Donbas en te herplaatsen naar dat gebied.

Het Oekraïense leger zegt flinke terreinwinst te hebben geboekt in de oostelijke regio Charkiv.
Het Oekraïense leger zegt flinke terreinwinst te hebben geboekt in de oostelijke regio Charkiv. (ANP / CTK Czech News Agency)

Logistiek

Bolder denkt dat dit om nog maar een klein stuk grond van de Donbas gaat, maar dat de opmars richting Koepjansk wel heel belangrijk is, omdat de stad een belangrijke spoorlijn en snelwegen bevat. Vanuit dit knooppunt kunnen ze de Russische logistiek verstoren. Dit is volgens Bolder het zwakke punt van de Russen.

Toch is het wel belangrijk om voorzichtig te zijn denkt Bolder, omdat 'er veel valse en anders geïnterpreteerde info rondgaat'.

Lees ook | VS investeert miljarden in strijd tegen 'Russische agressie'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen