Internationaal10 sep '22 10:33

VS leggen Iran sancties op vanwege cyberaanvallen

Auteur: ANP

De Verenigde Staten hebben vrijdag sancties opgelegd aan het Iraanse ministerie van Inlichtingen en zijn minister. Volgens de Amerikanen zijn de Iraniërs betrokken geweest bij een cyberaanval die Albanië in juli trof en bij soortgelijke activiteiten tegen de VS en hun bondgenoten.

(ANP / AFP)

Albanië verbrak woensdag alle diplomatieke betrekkingen met Iran vanwege het incident en beval dat Iraanse diplomaten en ambassadepersoneel het land binnen 24 uur moesten verlaten.

Gijzelsoftware

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën geeft het Iraanse inlichtingenministerie leiding aan verschillende cybernetwerken die onder meer betrokken zijn bij cyberspionage en gijzelsoftware-aanvallen ter ondersteuning van de regering in Irak. 'We zullen de steeds agressievere cyberactiviteiten van Iran niet tolereren', zei onderminister Brian Nelson van Financiën voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen in een verklaring.

Lees ook | Iran laat eisen vallen om nucleaire deal te sluiten

Iran verwerpt de sancties, noemt ze ineffectief en politiek gemotiveerd. 'Net als eerdere illegale sancties van de VS tegen het ministerie van Inlichtingen, zal dit nieuwe label nooit de geringste belemmering kunnen vormen voor de vastberadenheid van de Iraanse veiligheidsdiensten in deze trotse instelling', aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen