Internationaal10 sep '22 11:02Aangepast op 12 sep '22 09:25

Opvolger Draghi wacht grote uitdagingen

Auteur: Remy Kock

De winnaar van de Italiaanse verkiezingen op 25 september krijgt te maken met een Italiaanse economie die na een zomer vol herstel nog warm aanvoelt. Maar de vooruitzichten zijn grauw, zo schrijft Bloomberg.

De winnaar van de Italiaanse verkiezingen op 25 september krijgt te maken met een Italiaanse economie die na een zomer vol herstel nog warm aanvoelt. Maar de vooruitzichten zijn grauw.
De winnaar van de Italiaanse verkiezingen op 25 september krijgt te maken met een Italiaanse economie die na een zomer vol herstel nog warm aanvoelt. Maar de vooruitzichten zijn grauw. (ZUMAPRESS.com)

In Italië is er tevens sprake van hoge schulden, een schokkende inflatie, zwakke groei en een almaar vergrijzende bevolking. Om nog maar te zwijgen van de sentimentele verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land. Allemaal problemen die de centrumrechtse coalitie 'Broeders van Italië', die aan de leiding gaan in de peilingen, waarschijnlijk op het bordje zal krijgen.

Het centrumrechtse blok, dat onder meer anti-immigratiepartij Lega van Matteo Salvini en het Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi omvat, pleit ervoor om de economie én publieke uitgaven op de rails te houden. Maar investeerders zijn niet bijster zeker van die aanpak, temeer nadat onder anderen Salvini zich kritisch uitliet over de huidige staat van de Europese Unie en dat er meer 'staatsinterventie' moet komen.

Draghi

Veel succes hebben Italiaanse regeringsleiders de afgelopen 30 jaar niet gehad als het ging om het onderhouden of terugbrengen van de enorme schuldenberg. Zo naderde de staatsschuld ten tijde van de coronacrisis bijna het niveau van de Eerste Wereldoorlog. De opgestapte premier Mario Draghi wist dat tuimelende staatsschuld echter een halt toe te roepen, waarbij inflatie en een beter dan verwacht economisch herstel ook een rol speelden.

Een van de grootste uitdagingen van zijn opvolger zal dan ook het voortzetten van het economische herstel zijn, net nu er een energiecrisis op de loer ligt met het oog op de oorlog in Oekraïne.

Als Italië de schulden wil wegwerken, zal er eerst sprake moeten zijn van economische groei, en precies daar lijken de Italianen moeite mee te hebben. Hoewel het nu enigszins goed lijkt te gaan, met een aantrekkende toeristische sector en steun vanuit de EU, is dat momentum van tijdelijke aard.

Inflatie

Daarnaast is Italië ook niet immuun voor het Europese inflatieprobleem. Hoewel het inflatiepercentage van 8,4 in Italië bij lange na niet het hoogste is in de EU, is het nog altijd genoeg om de financiën van Italianen te schaden. Dat leidt tot onvrede bij de bevolking, iets waar de centrumrechtse politici dan ook op inspelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen